Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Părinții au o vară complicată din cauza crizei acute a locurilor în creșele de stat. Cum încearcă să-i ajute parlamentarii

Pe fondul unei crize acute a locurilor în creșele de stat, părinții au o vară complicată, asta deși parlamentarii au gândit două legi care să-i sprijine, teoretic.

Practic însă, prima a fost adoptată și prevede bani pentru bone, dar nu există persoane calificate în această meserie, iar a doua le oferă o indemnizație bunicilor care vor să-și îngrijească nepoții, însă nu a trecut deocamdată de Camera Deputaților.

Ana Maria are cinci copii și a renunțat la postul ei de ospătar în Ploiești după ce nu a găsit loc la creșă pentru cei mici.

Ana Maria Ion: "Copiii, automat, dacă nu ai cu cine să îi lași, stau cu părinții. Bunicii sunt și ei în vârstă." Pentru cei în situația ei, în aprilie 2020, a fost aprobată o lege gratie căreia părinții pot primi între 250 și 720 de lei ca să plătească o bonă. Banii există la Ploiești, dar, din păcate, nu și bone calificate.

Daniela Simona Chiva, Primăria Ploiești: ”Nu au depus documentația necesară, întrucât persoana care oferea acest serviciu nu avea acel document prevăzut de lege, respectiv certificatul de calificare."

Citește și
Pandemia a scumpit taxele la creșele și grădinițele private. Cât plătesc acum părinții
Pandemia a crescut taxele la creșele și grădinițele private. Cât plătesc acum părinții

Povestea se repetă și în Cluj Napoca. Cursul de calificare ca bonă costă aproximativ 2.500 de lei. În plus, bona trebuie să aibă personalitate juridică pentru a încheia un contract.

Diana Tcaciuc, administrator agenție de bone: "Motivul pentru care candidatele nu țin neapărat să își facă, să obțină acea acreditare, nu este legat atât de costul cursului sau de timpul necesar pentru a-l face, ci mai degrabă de partea de folosire a PFA sau a SRL sau întreprindere individuală.”

Confruntată cu o criză similară, Primăria din Brașov a găsit totuși o soluție: le oferă sprijin financiar bunicilor care își asumă răspunderea îngrijirii nepoților până la vârsta de trei ani.

Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov: ”Avem în acest moment 1.160 de dosare depuse pentru copii care n-au mai prins locuri în creșe. Din acest motiv, municipalitatea vine în sprijinul părinților, acordând suma de 525 de lei pe lună pentru ca aceștia să îi poată lăsa în grija bunicilor sau să îi ducă către creșele private."

Rodica Huduncă, bunică: ”Eu sunt pensionară și fiecare bănuț în plus, slava Domnului, e un beneficiu."

Și parlamentarii au avut în plan să le dea bunicilor 650 de lei dacă își îngrijesc nepoții până la vârstă de doi ani. De o asemenea măsură ar beneficia toate familiile din țară. Legea a fost adoptată tacit de Senat, dar, de peste un an, este blocată în Camera Deputaților. Acum, Ministrul Dezvoltării vorbește de un program național de construire a creșelor.

Cseke Attila, Ministrul Dezvoltării: "Preconizam că în aceasta vara să aprobam primele investiții care nu vor fi 4-5, ci vor fi zeci de investiții de construcții de creșă în țoață tara."

Banii pentru ridicarea acestor creșe vor veni de la Guvern, dar primăriile trebuie să pună la dispoziție terenul și utilitățile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult