Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pădurile din Alba vor fi repopulate cu cerbi lopătari. Primele animale au fost aduse din Mureș

Your browser doesn't support HTML5 video.

După o lungă perioadă de pauză, pădurile din Alba vor fi repopulate cu cerbi lopătari. Primele exemplare tinere au fost aduse de la o crescătorie din Mureș și eliberate într-o zonă specială, ca să se acomodeze.

Cea mai recentă estimare arată că în România avem puțin peste 200 de mii de căprioare și cerbi.

Într-o zonă liniștită din Ciugud, au fost aduși șapte cerbi lopătari. Au vârste cuprinse între 3 și 5 ani și au fost eliberați pe rând, ca să se poată obișnui cu noua lor casă. Aici vor sta cel putin șase luni, apoi vor fi lăsați liberi în pădurile din zona Sebeșului, unde mai trăiesc alte 200 de exemplare.

Dragomir Bogdan, coordonator tehnic AJVPS Alba: „Va constitui baza unui material genetic care va împrospăta linia de sânge de cerbi lopătari. În viitor vom aduce un număr de 15-20 de femele. În județul Alba, singura zonă unde se întâlnesc aceste exemplare libere este în zona pădurea Mare Sebeș-Petrești”.

Specialiștii spun că este perioada perfecta pentru ca aceste animalele sălbatice să fie mutate.

Citește și
cerb Harghita Miercurea Ciuc
Un cerb a fost salvat de jandarmii din Harghita, după ce și-a prins coarnele într-un gard electric

George Cornea, medic veterinar: „Ei au avut perioada de împerechere. Sunt foarte ușor de prins în perioada aceasta fiind liniștiți, nefiind deranjați de zgomot foarte mare”.

În următoarele zile, vor fi aduse în zonă și căprioare, pentru a ajuta la repopulare. Animalele sălbatice provin de la o crescătorie de lângă Târgu Mureș, unde, pe zeci de hectare, trăiesc peste 200 de exemplare.

Jakab Sando, proprietar crescătorie: „Avem cerbi lopătari din Austria, Ungaria și Franța. Aici trăiesc în mediul lor natural”.

În sălbăticie, căprioara poate trăi până la 10 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult