Pacient din Neamț, transferat la Iași fără degetul amputat, după ce ambulanța a uitat să-l ia. Cum s-a terminat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pacientul a fost dus prima dată la Roman, unde medicii au decis să îl trimită la Iași. Dar ambulanța a uitat să ia și degetul.
Odată descoperită eroarea, o altă salvare l-a luat și a ajuns în același timp cu rănitul în Iași. Însă replantarea n-a mai fost posibila.
Bărbatul lucra cu un circular în curtea unei firme din localitatea Războieni. Din neatenție s-a rănit grav la o mână și a pierdut degetul mare.
Un echipaj de ambulanță a fost trimis la fata locului, dar nu se știe în ce condiții au găsit salvatorii degetul și nici cum l-au conservat până la spital.
Andreea Trifan, purtător de cuvânt Spitalul Roman: ”Pacientul din Neamț a ajuns la CPU Roman la ora 8.25, avea degetul într-o pungă cu puțină gheață, care deja se topise. Degetul deja se albise, dar medicul urgentist l-a pus în recipientul cu gheață pentru a ajunge în condiții cât mai bune la Iași”.
Degetul nu a mai putut fi pus la loc
Ambulanța chemată să transfere pacientul a ajuns la spitalul din Roman după 35 de minute de la solicitarea medicilor. A plecat însă doar cu omul spre Iași.
Andreea Trifan, purtător de cuvânt Spitalul Roman: ”În momentul în care asistenta de pe ambulanță a preluat pacientul, medicul urgentist i-a transmis să nu uite și recipientul cu degetul, dar posibil din aglomerație și agitație, aceasta a uitat să îl preia. La 10 minute un asistent din CPU și-a dat seama”.
În cele din urmă, pacientul și degetul amputat au ajuns în același timp la spitalul Sfintul Spiridon din Iași.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ”Pacientul a venit în ambulanță și cu segmentul, respectiv degetul. Știm de la colegii de la Roman și de la pacient că a existat o preluare separată, de către două ambulanțe, a pacientului și a degetului, care era conservat și cele două ambulanțe s-au întâlnit”.
Cu toate acestea, degetul bărbatului nu a mai putut fi pus la loc. Rămâne de văzut acum dacă cei de la ambulanță au greșit sau nu. Managerul instituției nu a răspuns, până la această oră.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași: ”Toate ambulanțele au pungi speciale de transport a părților amputate, există un fluid de conservare, care se află într-un prim recipient, într-o primă pungă, apoi acel recipient inițial se pune într-o pungă cu gheață”.
Polițiștii fac o anchetă, pentru a vedea dacă au fost respectate măsurile de securitate în muncă.