Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ouă ochiuri perfecte - trucul prin care îți ies ca de revistă

Există câțiva pași simpli pentru a obține ouă ochiuri perfecte. În continuare vă prezentăm câteva informații utile despre ouă și câțiva pași simpli pentru a prepara cele mai bune ouă ochiuri.  

Cu margini crocante și aurii și gălbenuș lichid sau cu gălbenuș tare și bine făcut, oamenii consumă în mod diferit ouăle ochi, în funcție de preferințe.

Ouăle ochi pot fi „perfecte” în mod diferit pentru fiecare persoană, în funcție de fiecare cum preferă să le mănânce.

Există însă câteva trucuri pe care toți bucătarii pe aplică în prepararea oului prăjit, astfel încât să iasă ca la carte.

Ouăle ochiuri perfecte - trucuri eficiente

Există patru tipuri de ouă prăjite, în funcție de textura gălbenușului pe care o preferați, de la gălbenuș lichid, până la bine făcut, conform theheirloompantry.co. Fiecare tip adaugă o notă savuroasă oricărui fel de mâncare.

Puteți folosi oul ochi în diverse preparate, precum salate, feluri principale sau sandwich-uri, nu numai pentru micul dejun. În funcție de preparat ar trebui să alegem și consistența oului ochi.

Ouă ochi moi

Sunt cele gătite pe o singură parte, care au albușul ușor corocant și gălbenușul moale. Oul trebuie gătit aproximativ două minute / două minute și jumătate.

Ouă ochi întoarse

Acestea se gătesc pe ambele părți, însă gălbenușul trebuie să rămână moale și să curgă atunci când este tăiat. Gătiți oul două minute pe o parte, sau până când marginile albușului devin crocante, după care întoarceți oul pe partea cealaltă, pentru încă aproximativ 30 de secunde.

Ouă gătite mediu

Ouăle gătite mediu presupun ca albușul să fie crocant, galbenușul să rămână moale, dar să nu curgă atunci când este tăiat. Gălbenușul trebuie să aibă și textură celioasă în mijloc și să fie ușor gătit bine pe margini. Ele trebuie gătite aproximativ trei minute.

Ouă ochi tari

În cazul ouălor tari, acestea trebuie să aibă un gălbenuș complet gătit. Prăjiți ouăle aproximativ patru minute sau până observați că gălbenușul este complet gătit.

Rețeță pentru ouă ochiuri perfecte

Bucătarul englez Jamie Oliver a împărtășit rețeta pentru prepararea oului ochi perfect.

Pentru ouă ochiuri perfecte ai nevoie de următoarele ingrendiente:

·       o lingură de ulei (de măsline sau de floarea soarelui)

·       ouă (de preferat de țară)

·       un vârf de linguriță de sare

·       piper negru proaspăt măcinat (după preferințe)

Modul de preparare:

1.     Puneți tigaia la foc mediu spre mic și adăugați suficient ulei de măsline pentru a acoperi fundul. (aproximativ o lingură de ulei). Este recomandat ca tigaia să fie antiaderentă.

2.     Spargeți ouăle în tigaie. Pe măsură ce uleiul devine mai fierbinte, veți vedea că începe să schimbe culoarea ouălor. Dacă uleiul începe să sară, este pentru că este prea fierbinte, iar asta înseamnă că trebuie să reduceți temperatura. Ouăle se țin la prăjit până când marginile albușurilor se întăresc, dar gălbenușul rămâne încă moale.

3.     Când sunt gata, luăm tigaia de pe foc si scoatem ouale cu o spatulă. Așezați-le pe o farfurie și tamponați-le cu niște prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Serviți pe pâine prăjită, cu un pic de sare și piper negru.

Cu ce se combină ouăle prăjite

Dacă v-ați săturat de micul dejun clasic care conține ouă ochi, ei bine aflați că există multe rețete interesante în care ouăle prăjite pot fi integrate cu succes.

Pentru un preparat sănătos și echilibrat din punct de vedere nutrițional, ouăle pot fi asociate cu diverse alimente precum legume proaspete, brânzeturi slabe, carne slabă, chiar și orez, în funcție de preferințele voastre.

În continuare vă prezentăm câteva idei de rețete în care puteți integra ouă prăjite:

Oua prăjite cu avocado și toast integral – O rețetă simplă care poate ține locul unei gustări sau unui fel principal. Serviți oul prăjit împreună cu două felii de pâine integrală, roșii, avocado și salată.

Omletă cu legume - Combinați ouăle ochi cu legumele voastre preferate pentru a avea un mic dejun sănătos și bogat în nutrienți. Puteți chiar să căliți ușor legumele înainte, după care să spargeți ouăle peste ele și să le prăjiți împreună.

Shakshuka – Pentru acest preparat aveți nevoie de: ulei de măsline, o ceapă tocată, doi ardei grași tăiați cubulețe, usturoi, o conservă de roșii tocate, chimion, boia, ardei iute și pătrunjel. Căliți legumele împreună cu sosul de roșii și lăsați să scadă. Când compoziția a scăzut, adăugați ouăle și lăsați-le să se gătească cu capac, la foc mic, până gălbenușul devine alb. Serviți preparațul cu pătrunjel proaspăt tocat și pâine prăjită.

Oua prăjite cu quinoa și legume - Încercați să serviți ouăle prăjite alături de quinoa și legume. Quinoa este o sursă excelentă de proteine și fibre și poate adăuga un gust delicios. Adăugați legumele preferate, cum ar fi dovlecei, ardei sau spanac.

Bowl cu orez și ou prăjit – Acest preparat poate fi o alternativă excelentă pentru masa de prânz. Într-un bol puneți orezul fiert, adăugați oul prăjit, felii de avocado, castravete tăiat felii subțiti, morcov ras și dovleceș tăiat fin. Puteți adăuga suplimentar și puțin somon afumat sau creveți. Serviți împreună cu semințe de susan și sos de soia.

Beneficiile consumului de ouă

Consumul de ouă are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Este important de menționat însă că beneficiile consumul de ouă se văd dacă avem o dietă echilibrată și sănătoasă.

Cantitatea de ouă consumată trebuie adaptată la nevoile individuale și în concordanță cu recomandările medicului sau nutriționistului.

Ouăle conțin proteină. Un ou are 6 grame de proteină care conține 9 aminoacizi esențiali. Albușul de ou conține aproximativ jumătate din această proteină. Și gălbenușul de ou conține proteine, deși într-o cantitate mai mică decât albușul. Gălbenușul conține, în principal, grăsimi și colesterol, dar și proteine, vitamine și minerale în cantități mai mici.

Albușul de ou este o sursă excelentă de proteine, în timp ce gălbenușul contribuie la aportul de grăsimi sănătoase și vitamine liposolubile, cum ar fi vitamina A, D, E și K. În ansamblu, consumul întregului ou, adică atât a albușului, cât și a galbenusului, asigură un aport echilibrat de nutrienți.

Consumați un ou și veți obține: proteine de înaltă calitate, seleniu, fosfor, colină, vitamina B12. antioxidanți multipli, care ajută la menținerea sănătății celulelor.

Scad șansele de a suferi un accident vascular cerebral. Deși studiile variază, se pare că un ou pe zi ar putea să reducă acest risc. Un studiu recent a arătat că persoanele care au mâncat aproximativ un ou pe zi au avut cu aproape 30% mai puține șanse de a muri din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic decât cele care nu au mâncat niciunul, scrie webmd.com.

Ajută la controlul greutății și la o dietă echilibrată. Consumul de ouă poate contribui la menținerea senzației de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Proteinele din ouă pot ajuta la controlul apetitului, ceea ce poate fi benefic pentru gestionarea greutății corporale și aportului caloric.

Ouăle conțin nutrienți esențiali pentru sănătatea ochilor. Luteina și zeaxantina sunt doi antioxidanți esențiali pentru sănătatea vederii noastre. Acești compuși pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a afecțiunilor oculare asociate cu vârsta, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.

Ouăle ajută la memorie. Colina, un nutrient prezent în ouă, este esențială pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, a memoriei și a concentrării.

Ouăle contribuie la creșterea nivelului de colesterol "bun" (HDL) și pot îmbunătăți profilul lipidic. Deși conțin colesterol, studiile sugerează că ouăle consumate în mod moderat nu sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult