Ordin de ministru pentru împușcarea cocoșilor de munte, blocat de instanță. Statul insistă că superbele păsări trebuie ucise
Your browser doesn't support HTML5 video.
Hotărârea magistraților, pronunțată în urma unei acțiuni deschise de un ONG, nu este definitivă, dar este executorie.
Principalul motiv pentru care se urmărește vânătoarea cocoșilor de munte ar fi banii, spun reprezentantii organizației non-guvernamentale.
O minune a naturii de 50 de ani, privită, de unii, doar ca trofeu. Cocoșul de munte este o pasăre impresionantă și greu de găsit, aflată, până nu demult, pe lista speciilor amenințate.
Iar pentru protecția lui, mai multe organizații se luptă cu oficialii pentru a opri vânătoarea. Acesta este al doilea an la rând când un ONG reușește să anuleze un ordin de ministru, pentru că împușcarea exemplarelor, spun specialiștii, se face mai mult pentru bani.
Potrivit organizației nonguvernamentale, un vânător trebuie să plătească pentru un cocoș de munte 1.700 de euro.
Claudiu Dumitru, președinte Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor: "Deci, pentru penajul extraordinar se vânează doar masculul și nu și femela, iar bineînțeles că finalitatea este ca întotdeauna aspectul comercial, deci e vorba de un trofeu. Cel mai grav este că această specie este într-o stare de conservare nefavorabilă".
Ordinul ministrului Mediului prevedea ca anul acesta, între 10 septembrie și 30 noiembrie, să fie ucise 261 de exemplare.
Cele mai multe păsări vizate de ordin sunt în județul Harghita. Urmează cele din Suceava, Mureș, Sibiu și Vâlcea.
Numărul cocoșilor de munte care ar fi trebuit împușcați în România
Harghita -45 Suceava -28 Mureș -23 Sibiu -22 Vâlcea -21 Hunedoara -19 Covasna -18 Brașov -16 Maramureș -12 Alba -11 Cluj -10 Bistrița - Năsăud -10 Neamț -9 Argeș -5 Gorj -4 Vrancea -4 Buzău -2 Dâmbovița -2
Sursă: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministerul a numărat peste 13.000 de cocoși de munte, cifră contestată vehement de ecologiștiMarian Diaconu, președintele Federației Asociațiilor Vânătorești: "Există exemplare bătrâne, există exemplare bolnave, cinegeticianul are obligația de a le scoate din teren. Dacă nu le scoatem, putem agrava foarte mult, foarte mult situația unei specii, trebuie privită și ca un ajutor pentru acea specie. Ceea ce Ministerul Mediului a elaborat și a emis este un ordin perfect legal".
În 2023, potrivit Ministerului Mediului, au fost numărați peste 13.000 de cocoși de munte, deși numărul optim ar fi de 7.665 exemplare. Cifra este contestată vehement de ecologiști.
Evoluția efectivelor de cocoș de munte
2018 13.304 exemplare 2019 11.770 exemplare 2020 11.690 exemplare 2021 11.937 exemplare 2022 11.957 exemplare 2023 13.282 exemplare
Efectiv optim – 7.665 exemplare
Sursă: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
În România, împușcarea cocoșilor de munte a fost interzisă în 2011.
Dan Dinu, realizator proiect "România Sălbatică": "Am fost foarte aproape de un cocoș, la trei metri distanță și am obținut o imagine foarte interesantă printre umbrele pădurii, care te poartă în lumea asta și de aia poate pentru noi e ușor de neînțeles cum cineva ar vrea să împuște aceste păsări și nu mai degrabă să le ocrotească".
Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a contestat și ordinul care permite recoltarea urșilor din România, dar instanța a respins acțiunea.
Sursa: Pro TV
Etichete: blocat , instanta , vanatoare , cocos de munte , ordin de ministru
Dată publicare: 08-11-2023 19:37