Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul european care oferă recompense pentru turiștii care ajută la curățarea lui. „E drăguț să primesc bunuri gratuite”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În capitala Danemarcei, turiștii care adună gunoaie primesc o plimbare gratis cu caiacul. Iar cei care merg cu bicicleta până la muzeu în loc să aleagă mașina, au parte de o gustare gratuită.  

Cele două „oferte” fac parte dintr-un program de ecologizare al autorităților din Copenhaga la care participă 20 de instituții și companii.

„Ofertele” nu se opresc aici. Turiștii care plantează un copac, curăță iarba sau îngrijesc grădinile urbane sunt invitați, la finalul vizitei, să rămână la masă. Iar la Galeria Națională daneză, copiii pot învăța cum să transforme deșeurile din plastic în obiecte de artă.

Susanne Brigitte Lund, artistă: „Organizăm un atelier de creație unde copiii învață să facă meduze din plastic. Vizitatorii trebuie să vină cu deșeurile de acasă și lipim diverse bucăți de plastic sub forma unor viețuitoare marine.”

Turiștii care vor să descopere Copenhaga din caiac sunt încurajați să ia cu ei și o găleată în care să strângă gunoaiele care le ies în cale. Astfel, plimbarea de două ore este gratuită.

Citește și
Destinatii culinare
Top destinații pentru iubitorii de gastronomie. Unde să mergi în vacanță, dacă vrei cea mai bună mâncare din lume

Elisabeth Friis Larsen, reprezentanta GreenKayak: „Copenhaga este un oraș scump, așa că e drăguț să primesc bunuri ori servicii gratuit. În proiect se implică și localnicii.”

Deși s-au arătat interesați de această inițiativă, unii turiști spun că în vacanță preferă să lase preocupările ecologiste acasă.

Turist: „Când călătoresc, principala mea preocupare este confortul.”

Turist: „Când sunt în vacanță, nu mă gândesc la ecologie, vreau să mă distrez și să vizitez. Protecția mediului nu este importantă pentru mine.”

Specialiștii spun că, pentru a reduce impactul turismului asupra mediului, autoritățile trebuie să țintească în primul rând mijloacele de transport.

Berit Charlotte Kaae, cercetător la Universitatea din Copenhaga: „Trebuie să aducem schimbări în ceea ce privește combustibilul pentru avioane, să oferim servicii feroviare mai bune, ca să evităm zborurile pe distanțe scurte.”

Programul CopenPay durează aproape o lună, dar poate fi reluat sau extins.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult