Operațiunea de lărgire a plajei din Mamaia a scos la iveală roci vechi de 30.000 de ani
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cercetătorii români susțin că fragmentele aduse din larg provin din vechiul mal al Marii Negre - pe când aceasta era doar un lac.
În bucățile de "rocă de plajă" sunt încastrate sute de scoici.
Cercetătorii care le-au studiat susțin că au cel puțin 30 de mii de ani vechime. Pe atunci Marea Neagră era de fapt un lac cu apă sărată și dulce, denumit Bazinul Pontic. Malul acestui bazin se afla la aproximativ 5 kilometri depărtare în larg față de actuala plajă.
Glicherie Caraivan, geolog: „Odată ce a început retragerea nivelului mării și vorbim de 20-30 de mii de ani aceste sedimente rămân izolate pe uscat cu cochilii cu tot ce există în ele"
Iar în bătaia vântului și a ploilor care sunt ușor acide s-au descompus și astfel s-a format cimentul care le-a încleștat pe vecie. În urmă cu 30.000 de ani, Marea Neagră avea cu cel puțin 100 de metri mai puțin în adâncime față de 2021, așa că în timp, rocile au fost acoperite de apă. Constructorii olandezi care aduc nisip din larg ajung uneori în zona vechiului mal al Marii Negre.
Academician Nicolae Panin, președinte secție de științe Geonomice a Academiei Române: „Este mai mult un fel de indicator de mediu, acolo unde găsim aceste beachrock, cândva a fost exact marginea plajei și de fapt deja era în partea submersa a plajei."
Nicușor Buzgaru, director adjunct ABADL: „Rocile de metamorfoză care au fost identificate reprezintă un procent aproape nesemnificativ din totalul cantității de nisip care este depus pe plajă. Ca și procent ele sunt 0,000001 % din tot volumul de înnisipare."
Conform specialiștilor de la Apele Române, operațiunea de extracție a nisipului din larg nu afectează mediul marin.