Oamenii au făcut cozi în piețe pentru prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Care sunt prețurile
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și în restaurante s-a gătit intens duminică, atât rețete tradiționale, adorate de oricine, cât și bucate pretențioase, aromatizate cu ierburi și vinuri fine.
După mulțimea care stătea la coadă, în piața din Constanța, dis de dimineață, îți dădeai seama că este prima zi din post în care se poate mânca pește.
Numai în primele ore s-au vândut aproape 300 de kilograme de crap, caras, somn, dar și sturioni.
Prețurile au pornit de la 35 de lei kilogramul bibanul de mare, 33 de lei somnul, la 25 de lei crapul și 14 lei carasul.
Vânzatoare: ”E viu, încă viu!”.
Somnul din imagini, pe care vânzătoarea abia a reușit să îl pună în pungă, avea șapte kilograme și a costat 224 de lei. Odată ajuns în bucătărie, se va transforma în mâncăruri delicioase.
”Reporter: Ce veți pregăti? Client: Bineînțeles, ciorbă de pește lipovenească și la tigaie prăjit, mujdei de usturoi“.
Bibanul la cuptor, de exemplu, este gata în doar o jumătate de oră. Aromat cu salvie, cimbrișor, puțin rozmarin și 2 - 3 căței de usturoi, este stropit cu ulei de măsline și vin rose si lăsat să se coacă.
Sorin Petcu, bucătar șef: ”Au, ce dolofan e! Un biban de mare la cuptor, o salată de citrice, puțin ulei de măsline și sucul ăsta de la citrice turnat deasupra”.
Cele mai gustoase rețeteÎn nordul țării, păstrăvul a fost soiul de pește cel mai căutat, iar comenzile la păstrăvării au crescut cu aproximativ 50% în ultima săptămână. În această păstrăvărie de lângă Baia Mare clienții își prind singuri peștele dorit. Alții îl primesc acasă.
Maria Roman, proprietară păstrăvărie: ”Avem păstrăv proaspăt la 29 lei kg, la fața locului, la bazin. Facem livrări la domiciliu, eviscerat, pastă de păstrăv proaspătă, icre”.
Iar rețetele sunt delicioase. Pe lângă clasicul păstrăv în crustă de mălai cu mamăliguță și mujdei alături, fileul cu sos de unt este o alternativă cel puțin la fel de îmbietoare.
Marius Stan, bucătar: ”Cu pieliță crocantă, moale pe interior, cu salată de valeriană, roșii cherry și icrele pe care le colectăm chiar noi de aici și sos de unt, cu lămâie și usturoi”.
Meniurile restaurantelor au fost pline de rețete cât mai variate.
”Pachețele de păstrăv, câteva pernuțe, avem și picante, păstrăv afumat, file afumat cu semințe de pin și migdale, salata care este și rețeta proprie”.
Nina Rus, bucătar: ”Sarmalele noastre conțin ceapă, orez, puțin cimbru, sare, piper, orez și bineînțeles carne de păstrăv afumat”.
În restaurante, o porție de păstrăv prăjit cu mămăliguță, cartofi și mujdei ajunge la 30-40 de lei. Fileul este cu aproximativ 10-20 de lei mai scump.