Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O petiție ar putea închide fermele în care sunt crescute animale pentru blană. Aproape 1,7 milioane de persoane au semnat

Your browser doesn't support HTML5 video.

O petiție semnată de aproape 1,7 milioane de cetățeni din toată Uniunea Europeană, inclusiv din România, ar putea închide fermele în care sunt crescute animale pentru blană.

Dacă responsabilii europeni vor adopta această inițiativă cetățenească, va fi interzisă inclusiv vânzarea hainelor din blană naturală pentru care sunt ucise anual zeci de milioane de vulpi, nurci, ori șinșile. Industria modei se îndreaptă tot mai mult spre blănurile artificiale.

Stive de cuști metalice care se înalță de la podea până spre tavan, fără lumina soarelui și fără strop de verdeață. Așa arată unele ferme românești în care sunt crescute șinșile, vulpi ori nurci pentru producătorii de haine de blană, după cum arata asociațiile de protecție a animalelor.

Andreea Roseti, directorul Humane Society International în România: „Ultimele date pe care le avem noi, de la începutul anului, mai avem două ferme de nurci, în județul Brașov, și aproximativ 13 ferme de șinșile. Cea mai mare parte din producție merge la export. Sunt trimise blănurile din România pentru a fi procesate în alte țări”.

Mișcați de soarta crudă pe care o au aceste animale crescute industrial, peste 1,7 milioane de europeni, inclusiv români, au semnat o petiție prin care cer închiderea definitivă a acestor ferme, dar și interzicerea vânzării hainelor din blană naturală.

Citește și
stat islamic
Civili, militari și animale ucise în două atacuri ale grupării Stat Islamic, în Siria. 41 de persoane au murit în total

Nicu Ștefănuță, europarlamentar în Comisia pentru Mediu: „Ne spune despre stadiul în care se află inițiativa la nivelul Comisiei”.

Gabriel Păun, Agent Green: „Pentru o haină de blană sunt ucise 25 de animale. Deci ca să faci o haină de blană ai 25 de suflete în ea. Fie că e vulpe, fie că este nurcă. Există metode alternative pentru a produce blană sintetică fără a produce suferință animalelor. Practic nici nu mai putem deosebi, decât prin analiză de laborator, dacă o haină de blană este sintetică sau de la un animal care a suferit foarte tare”.

De altfel, potrivit ONG-urilor de profil, în ultimii ani, peste 1.500 de designeri, dar și firme de top din întreaga lume au renunțat complet la blănurile naturale pe care le-au înlocuit cu variante sintetice, la fel de călduroase. Astfel de haine sunt vândute acum sub denumirea de blănuri false ori artificiale, la prețuri de mii de euro de la case de modă de lux.

În prezent, 19 țări din Europa, precum Olanda, Belgia, Italia ori Franța au interzis complet activitatea fermelor unde sunt crescute animale pentru blănuri. Și în Parlamentul României se discută despre o lege similară, care să interzică crescătoriile de nurci și șinșile pe teritoriul țării. Legea a trecut de Senat, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult