O insulă a ieșit la suprafață pe Dunăre, în dreptul orașului Galați. Fenomenul care a scos la iveală limba de pământ
Your browser doesn't support HTML5 video.
A fost nevoie de o macara plutioare de trei sute de tone și de două împingătoare puternice. Specialiștii anunță o primăvară lipsită de precipitații, așa că problemele pe Dunăre vor continua.
Manevrele au început luni dimineață și vor dura aproape toată ziua. Mai întâi sunt coborâte pasarelele de pe malul dinspre Galați, apoi și cele de pe malul stâng din județul Tulcea.
Angajații companiei care asigura traversarea fluviului cu feribotul au constatat ca pontoanele lor sunt aproape pe uscat și pasarelele de acces pe bacuri au coborât într-un unghi care poate deveni periculos pentru mașini.
Cosmin Chelbașu, reprezentant companie bac: „Din cauza scăderii, unghiul de coborâre a pasarelei este foarte accentuat și se împiedica traficul normal. În situația asta ne mutăm pe poziția "ape mici", undeva mai în amonte și puțin mai jos. Operațiunea durează 5-6 ore”.
Și nu sunt singurele semne de scădere accentuată a nivelului Dunării, pe sectorul românesc. Fluviul continuă să lucreze și să își modifice forma.
De fiecare dată când este secetă, în dreptul orașului Galați apare o insulă, care acum este și plină de vegetație. Specialiștii spun că limba de pământ continuă să adune aluviunile venite pe fluviu, așa că, în câțiva ani, cel mai probabil, va deveni o insulă permanentă.
Specialștii spun că apariția insulei nu împiedică traficul pe Dunăre, întrucât șenalul navigabil este în stânga ei, înspre Galați, iar curenții formați sunt favorabili. Tendința de scădere a apelor, însă, continuă.
Adrian Maizel, șef serviciu hidrografic AFDJ Galați: Din păcate, nu se anunță precipitații. Din sursele ANM nu avem informații despre acest lucru.
Reporter: Deci ne mai așteptăm la scăderi?
Adrian Maizel: Scăderi, scăderi ușoare.