Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O femeie a găsit o comoară în timp ce era la plimbare. „Una dintre cele mai mari descoperiri din ultimul deceniu” | FOTO

O femeie care făcea o plimbare prin orașul Kutná Hora, Cehia, a făcut o descoperire neașteptată. Ea a dat peste mii de monede care ar data din Evul Mediu.

Institutul de Arheologie al Academiei Cehe de Științe (ARUP) a explicat într-un comunicat că această „comoară” a constat în peste 2.150 de monede de argint fabricate între anii 1085 și 1107. Experții cred că acestea au fost fabricate la Praga și importate în Boemia.

„[Descoperirea a fost] reprezentată de un aliaj de monede, care, pe lângă argint, conține și un amestec de cupru, plumb și urme de metale”, a explicat ARUP în comunicatul de presă, potrivit New York Post.

Arheologul Filip Velímský crede că această „comoară” a fost ascunsă într-o perioadă de instabilitate politică.

„La acea vreme, în țară existau dispute între membrii dinastiei Přemysl cu privire la tronul princiar al Praga”, a explicat istoricul.

Citește și
bani
BNR emite un număr record de monede, dar nimeni nu mai are mărunțiș. ”S-au învechit, nici la magazine nu mai primim rest”

Velímský a adăugat că valoarea monedelor antice era „de neimaginat” în perioada respectivă.

„Din păcate, pentru începutul secolelor XI-XII, ne lipsesc datele despre puterea de cumpărare a monedelor contemporane”, a explicat el. „Dar a fost o sumă uriașă, de neimaginat – și în același timp, indisponibilă – pentru o persoană obișnuită. Poate fi comparat cu câștigarea unui milion la jackpot.”

Oficialii cehi numesc descoperirea „una dintre cele mai mari descoperiri din ultimul deceniu”.

„Peste 2.000 de monede de argint au reprezentat o sumă imensă în timpul lor”, se arată în comunicatul de presă al ARUP.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult