O capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, a fost deschisă la Târgu Mureș. Ce au găsit arheologii în interiorul ei
Your browser doesn't support HTML5 video.
Capsula a fost ascunsă într-o cutie, în piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș, pe data de 10 septembrie 1908.
Arheologii au găsit o cutie din piatră, sculptată, în fundația clădirii, în timp ce supravegheau lucrările de modernizare a liceului. După ce au curățat-o, și-au dat seama că au în fața lor chiar piatra de temelie a școlii, care cântărea câteva sute de kilograme. Au dus-o apoi la Muzeul de Istorie, unde au descoperit în interiorul ei o altă cutie, din cupru, care adăpostea planul vechi al clădirii, ziare și câteva monede.
Raluca Dumitrescu, restaurator: „Putem spune că s-a păstrat în condiţii foarte bune, având în vedere că unele dintre medallii au urme de coroziune, în rest hârtiile s-au păstrat foarte bine.”
Pentru a fi conservate este nevoie de o anumită temperatură şi umiditate. După ce a fost deschisă cutia, hârtiile au fost depuse în laboratorului Muzeului Judeţean Mureş.
Călin Pop, restaurator: „Am avut emoţii. Fiindcă ştiam că o să fie material de natură organică foarte sensibilă, sensibilă la umiditate şi chiar şi la lumină.”
Obiectele descoperite în capsulă vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii.
Otvos Kopany, director Muzeul Județean Mureș: „Această piatră de temelie nevăzută de 113 ani are valoare istorică atât locală, cât şi regională. Misiunea muzeului este protejarea patrimoniului cultural şi prezervarea ei pentru generaţiile viitoare.”
Capsula timpului a fost deschisă de specialiştii Muzeului de Istorie şi Arheologie din Mureş, alături de arheologii muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei.
Sursa: Pro TV
Etichete: Targu Mures , muzeu , arheologi , capsula timpului
Dată publicare: 23-11-2021 08:46