Numărul stațiilor de încărcare pentru mașini electrice este în creștere. Avem deja peste o mie de astfel de puncte
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ca să ajungem acolo, Ministerul Mediului pune la dispoziția primăriilor 500 de milioane de lei pentru a instala astfel de echipamente. Alți bani urmează să fie acordați prin PNRR.
În prima fază a programului, care s-a încheiat acum doi ani, s-au pus la bătaie 40 de milioane de lei, din care au fost finanțate stații de încărcare în 29 de orașe răspândite în toată țara.
Timișoara a fost printre primele care s-au înscris pentru fonduri. A primit 2,6 milioane de lei și a construit 16 puncte care vor fi deschise în perioada următoare.
Nevoia, însă, este din ce în ce mai mare, pentru că numărul mașinilor electrice este în creștere. Anul trecut au fost înmatriculate de două ori mai multe astfel de autovehicule față de 2020. Iar 2022 a debutat tot pe plus.
„O să se facă cozi, în viitor, cred. Ar trebui să facă și mai multe. Majoritatea sunt cu două locuri și numai unul este pe fastcharge restul sunt încete”, a spus proprietarul unei mașini electrice.
Ca să țină pasul, Administrația Fondului pentru Mediu mai dă încă 500 de milioane de lei pentru stații de încărcare. Dacă în prima fază se puteau înscrie doar orașe, acum pot participa și comune. Au fost deja depuse proiecte în valoare de 350 de milioane de lei.
„Putem finanța în jur de 3000 de stații prin acest fel, dar vine în completarea investițiilor noastre PNRR-ul, printr-un program prin Ministerul Dezvoltării și din programul acela se mai pot finanța peste 15.000 de stații”, a declarat ministrul Mediului.
Doar că, și rețeaua electrică trebuie să facă față înmulțirii punctelor de încărcare.
În prezent, sunt peste 1.000 de puncte de încărcare, atât publice cât și private, în toată țara.
„Se vede un progres, însă din păcate nu ține pasul cu numărul de înmatriculări. Trebuie să se dezvolte infrastructura pentru a le oferi posibilitatea încărcării și celor care locuiesc la bloc”, a explicat asistentul de marketing al unei companii producătoare de stații.
În prezent, cele mai multe astfel de stații pot fi folosite gratuit, dar pe viitor vor fi puse tarife. Finanțarea de la stat este acordată în funcție de cât de mare este localitatea. O comună poate primi maximum 1 milion de lei, în timp ce un municipiu, 4 milioane. Suma maximă pentru o singură stație este de 190 de mii de lei.