NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp record
Proiectul, în colaborare cu agenția guvernamentală americană Darpa, își propune să dezvolte un sistem de propulsie inovator pentru călătoriile în spațiu.
Proiectul este destinat să dezvolte un sistem de propulsie pentru călătoriile în spațiu, mult diferit de sistemele chimice care predomină în domeniu.
„Folosirea unei rachete termice nucleare permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscul pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane pe Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”, a transmis NASA într-un comunicat de presă.
NASA, care și-a testat cu succes nava spațială Artemis anul trecut, își propune să ducă oameni pe planeta Marte până în anul 2030, ca parte a programului său numit „Moon to Mars”.
Folosind tehnologia actuală, spune NASA, călătoria de 300 de metri de mile către Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu încă cât timp ar putea economisi folosind tehnologia nucleară.
Bill Nelson, administratorul NASA, a spus că noua tehnologie va permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul adânc cu o viteză record.
„Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători în și din spațiul adânc mai repede decât oricând - o capacitate majoră de a se pregăti pentru misiunile echipate pe Marte”, a spus Nelson.
Sistemele de propulsie electrică nucleară folosesc propulsori mult mai eficienți decât rachetele chimice, dar oferă o cantitate mică de forță, spune agenția.
Un reactor generează energie electrică care încarcă pozitiv gaz propulsor precum xenonul sau criptonul, împingând ionii afară printr-un propulsor.