Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperirea fabuloasă făcută de polițiștii români în mașina unor refugiati ucraineni, în vama Albița

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe lângă mulți oameni sărmani care au nevoie de ajutor, sunt și ucraineni care pot să supraviațuiască fără probleme, cu banii cu care au reușit să intre în Uniunea Europeană.

Unii i-au declarat cinstit, altii însă, au încercat să păcălească, iar acum regretă. În Vama Albița din Vaslui polițiștii de frontieră au găsit în mașina unui cuplu de refugiați peste un milion și jumătate de dolari, ceasuri, bijuterii și genți scumpe.

Banii cu care ucrainenii au intrat în România erau strâși în teancuri împachetate, câte cinci, în folie alimentară.

Bancontele - astfel așezate - erau transportate în pungi pentru cumpărături - unele, negre, din plastic și altele din rafie.

În total, inspectorii vamali au numărat un 1,6 milioane de de dolari și peste 50.000 de euro.

Citește și
Ajutor
Un centru umanitar din Constanța a fost transformat într-un supermarket pentru refugiații ucraineni. Produsele sunt gratuite

La Punctul de Trecere a Frontierei Albița cei doi soți ucraineni - care veneau din Republica Moldova - nu au declarat valuta, iar în bagajele lor au fost găsite și alte valori importante.

Irina Mirică, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Vaslui: ”Nouă ceasuri, diferite mărci, bijuterii, 24 genți inscripționate cu denumiri ale unor firme recunoscute.”

Inițial, străinii au spus că sumele nu le aparțin și că sunt ale unor rude din Republica Moldova la care au stat câteva zile și care i-ar fi rugat să le ducă mai departe în Uniunea Europeană. Apoi, s-au răzgândit și au spus că banii, ceasurile și bijuteriile sunt ale lor.

Parchetul din Vaslui a deschis un dosar penal pentru contrabandă.

Irina Mirică, Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Vaslui: ”Bunurile și sumele în valută fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.”

După ce le-a fost confiscată averea, ucrainenii nu au mai vrut să își continuie călătoria în România și s-au întors în Republica Moldova.

Potrivit Poliției de Frontieră - de la începutul războiului în Ucraina - prin vămile românești au trecut zeci de ucraineni cu sume mari asupra lor - dar de fiecare dată când a fost vorba de mai mult de zece mii de euro banii au fost declarați.

În fața hotelurilor în care refugiații s-au cazat în România sunt parcatele mașinile lor, cu numere de Ucraina. 

Iryina, refugiată din Odesa: ”Dacă va fi nevoie, suntem gata să ne vindem mașina.”

Iryna Berenstei era avocat în Odesa. Toamna trecută și-a investit banii în trei apartamente de lux din oraș. Acum se uită cu groază la știri.

Iryina, refugiată din Odesa: ”Noi aveam o viață bună în Ucraina. Suntem sigure că totul va fi bine și o să găsim bani să reconstruim totul.”

Potrivit reglementărilor, la intrarea în Uniunea Europeană orice sumă mai mare de zece mii de euro trebuie declarată în scris autorății vamale.

Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din Uniunea Europeană instrumente de plată în valută şi în monedă naţională (leu) sub formă de numerar, fiind obligate să declare, în scris, autorităţii vamale române instrumentele de plată sub formă de numerar aflate asupra lor, care sunt egale sau depăşesc echivalentul a 10.000 euro/persoană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult