Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Modul corect în care trebuie depozitați cartofii. Cum îți dai seama dacă s-au stricat

Cartofii, fiind legume de bază în multe gospodării, merită o atenție specială în ceea ce privește condițiile de păstrare.  

Depozitarea corectă a cartofilor este esențială pentru a menține prospețimea și calitatea acestora pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Ce termen de valabilitate au cartofii

În general, cartofii cruzi care sunt depozitați într-un loc răcoros și întunecat pot dura între două și trei luni. Totuși, atunci când sunt depozitați la temperatura camerei, cartofii cruzi vor rezista, de obicei, doar o săptămână sau două, conform parade.com.

Când trebuie aruncați cartofii? Dacă sunt moi spre exemplu. Un cartof crud trebuie să fie ferm la atingere. Dacă este foarte moale înseamnă că s-a stricat.

Dacă coaja este zbârcită și are pete nu este un semn bun. Coaja unui cartof ar trebui să fie bine închegată și uniformă în culoare. Dacă cartoful este încrețit sau are urme negre pe el, atunci trebuie aruncat.

Citește și
John Alfred Tinniswood
Cine este cel mai bătrân om din lume. Bărbatul a dezvăluit "secretul" pentru o viață îndelungată

De asemenea, dacă cartofii au mucegăit înseamnă că nu mai sunt buni de consumat. Nici dacă tăiați partea mucegăită.

Dacă cartofii miros urât trebuie aruncați imediat la gunoi. Cartofii cruzi proaspeți ar trebui să aibă miros de pământ. Dacă au un miros înțepător înseamnă că probabil au început să putrezească sau să mucegăiască în interior.

Când cartofii devin verzi înseamnă că nu mai sunt buni. Potrivit Universității din Idaho, cartofii vor deveni verzi în mod natural atunci când sunt expuși la lumină. Nuanța verde provine de la clorofilă, care este în general inofensivă - dar atunci când un cartof devine verde, există de obicei o creștere a solaninei, un compus care poate fi dăunător atunci când este consumat în cantități mari.

De asemenea, dacă cartofii au încolțit nu mai sunt buni. Atunci când cartofii încep să încolțească, nivelul lor de compuși glicocalcaloizi crește. Consumul unei cantități prea mari de glicoalcaloizi poate duce la dureri de burtă și chiar la vărsături și diaree. Centrul Național de Otrăvire sugerează să aruncați cartofii încolțiți, nu să îi mâncați.

Modul corect în care trebuie depozitați cartofii

Cel mai bun loc de a depozita cartofii cruzi este unul răcoros, întunecat și uscat. O cămară sau un dulap spre exemplu, departe de orice lumină solară. Nu depozitați așadar cartofii pe balcon, unde au acces la multă sursă de lumină.

Asta va ajuta cartofii să se pastreze proaspeți mai mult timp. Cartofii nu trebuie depozitați nici în frigider și congelator, pentru că își pot schimba culoarea sau pot chiar mucegăi mai repede din cauza umezelii. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult