Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moda din perioada comunistă, revoluționată de Alain Delon. Reacția artisului când a aflat că un palton îi poartă numele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Starul cinematografiei franceze Alain Delon va fi condus pe ultimul drum cu cât mai multă discreție. Potrivit presei franceze, celebrul actor va fi înmormântat la Douchy un sat cu puțin peste 1300 de locuitori în care trăit aproape o jumătate de secol.

Artistul nu a dorit omagii naționale. Dar, cu toate acestea, apropiații lui iau în calcul o ceremonie deschisă publicului la o dată ulterioară. Pentru români, Alain Delon lasă în urmă și un obiect vestimentar care îi poartă numele un cojoc produs la Orăștie și care în anii 70 a fost extrem de râvnit de ai noștri.

Alain Delon: „Odată hoț, întotdeauna o țintă”. Ann Margret: „Eddie, tu nu ești așa”. Alain Delon: „Mă cunoști de doar șase ani. Nu spune ceea ce sunt și ce nu”. Sunt hoț, așa că ies să fur. Nu asta fac hoții?”

Sunt secvențe din filmul „A fost cândva hoț” lansat în 1965 in care Alain Delon a avut-o parteneră pe actrița suedeză Ann Margret. Lansată în cinematografele din România un an mai târziu, pelicula a făcut ca cererea pentru cojoace de tipul celor purtate de starul francez să explodeze.

Cât costa un „alendelon”?

În țară, haina care fost numită „alendelon” era produsă la Orăștie, în Hunedoara, în fabrica Vidra.

Citește și
alain delon
Controversele unei legende. Alain Delon a fost ”un monument al Franței”, dar și un ”simbol al masculinității întunecate”

Pentru bărbatii obisnuiți din România socialistă, obținerea unui cojoc produs în fabrica din Oraștie venea la pachet cu o așteptare și de o jumătate de an, plus câteva salarii medii din acea perioadă. Olivia Marcu, fostă angajată a fabricii, care a dat faliment după Revoluție, își aduce aminte de acele vremuri. Era șefa magaziei de export.

Olivia Marcu, fostă angajată a fabricii Vidra: „Ca să achiziționezi așa ceva trebuie să aduci în primul rând materia primă, jumătatea din valoarea hainei, pentru că erau foarte scumpe ajungeau și la 10 salarii ajungea un alaendelon și dura la 6-7 luni ca să intri în posesia hainei”.

Cojoacele erau căutate și în străinătate. În Italia se vindeau cu 200 de dolari americani, iar rușii plăteau pe ele 225 de dolari.

Leontina Bora, fostă angajată a fabricii: „Pe vremea aia aveam la Vidra în jur de 4.800 de oameni. Cântăreți, actori veneau și își făceau haine pe comandă. Din generația veche nu cred că este unul care să nu își fi cumpărat de la Vidra haine, cojoace”.

Reacția artisului câmnd a aflat că un palton îi poartă numele

Acum, la Oraștie, istoria fabricii Vidra este dusă mai departe doar de câteva ateliere și fabrici mici. În 2017, la Festivalul Internațional de Film Transilvania de la Cluj, Alain Delon a recunoscut că nu știa că acel cojoc purtat de el a devenit atât de popular în România încât îi poartă numele.

Alain Delon: „Eu, unul, sunt mult mai iubit în lumea largă decât în Franța”.

Gabriel Haja, expert al Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide”: „Curios este faptul ca un actor celebru a impus numele unor veșminte pe care le purta el în filme ca personaj și în dicționarele de argou este cu numele actorului Alain Delon și definește o haină scurtă din piele îmblănită”.

Actorul francez Alain Delon, a murit duminică la vârsta de 88 de ani. El va fi înmormântat la mijlocul săptămânii la Douchy, unde a trăit aproape o jumătate de secol, în cea mai strictă intimitate. Actorul a cerut înainte de moartea sa ca înmormântarea să nu fie un omagiu naţional şi se opunea oricărei ceremonii de acest gen.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult