Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Digitalizării promite că peste 900 de localități vor intra în era internetului de mare viteză, anul viitor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 900 de localități din România vor intra de anul viitor în era internetului de mare viteză. Este promisiunea Ministerului Digitalizării care va lansa un proiect în valoare de peste 90 de milioane de euro finanțat prin PNRR.

Lipsa internetului din aceste zone s-a resimțit cel mai mult în anii pandemiei, când elevii din mediul rural nu au putut să participe la cursurile online.

Potrivit ANCOM, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, la începutul pandemiei 1600 de localități din întreagă țară nu aveau conexiune la internet. Când oamenii au fost nevoiți să lucreze ori să învețe de acasă, România s-a împărțit în două:

Adrian Neagu, președintele ACeR: Avem România urbană cu acces bun și foarte bun la toate serviciile de comunicații și acces la internet de mare viteză și avem România rurală pe care acești ani au găsit-o mai puțin dezvoltată în servicii de comunicații și acces la internet.

Zonele fara internet, numite zone albe, au fost cartografiate, iar în urmatoarele două săptămâni Ministerul Digitalizării va lansa în dezbatere publică un proiect pentru extinderea retelelor de internet de mare viteză cu cel putin 100 de megabiți pe secundă.

Citește și
ANAF taxe
Angajații vor putea să obțină acces la datele din Revisal abia în 2025. Ce au descoperit inspectorii ANAF

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: După lansarea ghidului în dezbatere și aprobarea schemei de ajutor de stat de către consiliul concurenței, ea se adresează companiilor private, IMM-urile care vin și sunt practic subvenționate să ducă internet în zone albe, unde nu au rentabilitate economică așa cum au în mediul urban, vom putea să discutăm contractele și să începem implementarea la începutul anului viitor.

Reprezentanții ACeR, Asociația de Comunicații Electronice din România, spun că autoritățile trebuie să facă cel mai important pas în comunicarii digitale: înființarea unei rețele naționale de internet prin fibra optică administrată de stat.

Adrian Neagu, președintele ACeR: Ați văzut exemplul Ungariei, o rețea națională poate să asigure foarte multe venituri statului român. Știm exemplul Estoniei, mi-aș dori să ajungem acolo, aia înseamnă digitalizare, când eu pot să îmi înscriu mașina de acasă.

Membrii ACeR au atras atenția guvernului și că prețul serviciilor de internet ar putea să crească odată cu prețul energiei electrice, care este plafonat doar pentru anumiți consumatori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult