Meșteșuguri pe care de dispariție. Arta fabricării unui kilt și țesăturile din păr de cal
Your browser doesn't support HTML5 video.
Din păcate, sunt tot mai puţini şi scoţienii care se pricep să realizeze un kilt după metoda tradiţională. Totuși, cei care vor să învețe această îndeletnicire sunt primiți ca ucenici în vechile ateliere.
Un scoţian adevărat poartă un kilt şi un sporran - o pungă din piele, în loc de buzunar. Numai că, în Scoţia, arta creării acestor sacoşe tradiţionale e pe cale de dispariţie. Malcolm Scott e unul dintre cei care încă mai realizează manual asemenea obiecte în atelierul său. A învăţat acest meşteşug de la tatăl său.
Malcolm Rutherford Scott: „Lucrurile se schimbă, nu-i aşa, dar tradiţiile nu se schimbă niciodată.”
Pe piaţă ajung pungi din piele fabricate la scară industrială, iar afacerea de familie a lui Scott pierde teren.
Malcolm Rutherford Scott: „Cu siguranţă mă simt pe cale de dispariţie, mă simt ca una din ultimele păsări dodo în momentul ăsta.”
În acest an, Asociaţia Meşteşugarilor din Marea Britanie a mai trecut pe listă 20 de meşteşuguri în pericol să dispară. Printre ele se numără fabricarea ochilor de sticlă sau a barometrelor, dar și fabricarea coșurilor din paie sau a țesăturilor din păr de cal. În Somerset, acesta este ultimul țesător care foloseşte păr de cal.
Anna Smith, managing director at John Boyd Textiles:
„E nevoie de foarte multă îndemânare pentru ceea ce facem aici. Putem spune că e un meşteşug şi un talent, pe cât e o industrie. Avem războaie de ţesut foarte vechi, care datează din 1870. Credem că e foarte important ceea ce facem aici.”
În Scoţia se fac eforturi pentru ca meşteşugul specific acestei ţări să nu fie uitat. Metoda tradiţională de fabricare a unui kilt necesită ani de practică.
Scotclans, Amanda Moffet:
„Mi s-a spus că era mai uşor să devii medic decât să faci kilturi, pentru că pregătirea dura atât de mulţi ani.”
Pentru a da mai departe cunoştinţele sale, Nikki a realizat un... manual.
Nikki Laird, creatoare de kilturi:
„Nu ni s-a spus cum se numeau cusăturile. Ni se arăta doar cum se face şi care era şmecheria care merge acolo, şi această umflătură se pliază acolo.”
În încercarea de a aduce din nou în atenţia tinerilor aceste meserii vechi de secole, meşteşugarii oferă cursuri pentru cei dornici să devină ucenici.