Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meșterii și negustorii au readus la viață atmosfera secolelor trecute pe străzile Iașiului: Am trăit ce făceau bunicii noștri

Your browser doesn't support HTML5 video.

O stradă din centrul Iașiului, încărcată de istorie, a fost animată în aceste zile de meșteri și negustori, la fel ca pe vremuri.  

 Obiecte cu o poveste în spate - din ceramică, metal sau sticlă - au atras amatorii de antichități. Iar un război de țesut a pus la încercare îndemânarea copiilor.

Strada Lăpușneanu, fosta Uliță Sârbească din Iași, era plină de berării și magazine pe vremuri. Atmosfera de epocă a fost recreată în ultimele zile de meșteri populari, artiști și colecționari.

Meșteșugarii, în centrul atenției

Un război de țesut a fost vedeta festivalului. Trecătorii l-au studiat și fotografiat, iar cei mai curajoși si-au pus la încercare îndemânarea.

Daniela Ivănușcă, meșter popular: „Nu au văzut niciodată un război de țesut și sunt încântați să facă cu mânuțele lor un petic de țesătură”.

Citește și
jazz cluj
Festival de jazz la Cluj-Napoca. Artiști de renume au făcut spectacol printre casele tradiționale din Parcul Etnografic

Vizitator: „Nu ai cum să nu fii entuziasmat cumva, ca am trăit ce făceau bunicii si străbunicii noștri. O să ne întoarcem cu drag”.

Silvia Cozmîncă, artist popular: „Suntem cu un grup de 15 meșteri populari din cam toate zonele etnografice ale Moldovei, Iași, Botoșani, Neamș, Suceava. Avem țesători, avem un meșter popular cu măști, avem o meșterită care face săpun, un meșteșug foarte vechi”.

Organizatorii au pregătit si două scene, pentru tinerele talente.

Gheorghiță Rusu-Persic, managerul interimar al Ateneului din Iași: „Este o stradă istorică pe care acum 200 de ani poate și mai bine protipendada Iașului ieșea seara pe jos sau în calești și se opreau aici la berăriile de pe stradă și la toate magazinele de atunci”.

Participantă la festival: „Superb. Totul, toată istoria e aici, acum”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult