Mărturia emoționantă a lui Silviu, un tată care învață din nou să meargă la 37 de ani, după o operație dificilă
Your browser doesn't support HTML5 video.
Medicii neurochirurgi din Iași i-au scos o tumoare de 7 cm din zona cervicală, tumoare care i-ar fi putut cauza o paralizie totală.
Bărbatul nu își mai putea mișca mâinile și picioarele. Acum simte că poate lua viața de la capăt! Astfel de intervenții chirugicale sunt riscante, dar acest caz evoluează foarte bine, spun neurochirurgii care s-au ocupat de el.
La sfârșitul lui 2020, Silviu nu își mai simțea mâinile și picioarele aproape deloc. Iar în ultimul an a trăit cu dureri insuportabile, incapabil să meargă la serviciu sau să se descurce singur.
În cele din urmă, a ajuns la Spitalul de Neurochirurgie Nicoale Oblu din Iași. Medicii i-au pus un diagnostic grav – tetrapareză, cauzată de o tumoră la nivelul măduvei, în regiunea cervicală. A fost băgat direct în sala de operație, iar intervenția chirugicală a durat 4 ore. Tumora de 7 cm a fost extirpată, iar pacientul, de 37 de ani, face deja primii pași – singur.
„Merg acum, am stabilitate, sunt ca un copil. Nici mie nu îmi venea să cred. Aveam dureri aici, la spate, în picioare, în mâini, îmi tremura și mâna stângă și mă durea până jos, nu le simțeam deloc. Eu tot lungeam o boală de care nu mai aveam scăpare”, a povestit Silviu Stoica.
Norocul pacientului a fost că a venit la spital, chiar și în al 13-lea ceas, înainte ca tumora să se extindă și să rămână paralizat pe viață. „În urma investigațiilor s-a decelat un neurinom, o tumoră la nivelul măduvei cervicale, dezvoltată din teaca unui nerv. Aceste tipuri de tumori sunt extrem de rare, reprezentând câteva procente din toată patologia coloanei cervicale. S-a reușit să se scoată, în totalitate, componenta din canalul medular, și peste 95% din componentă, din foranul neural. Pacientul are o evoluție bună, cu remiterea întregului deficit motor”, a explicat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași.
Astfel de operații sunt extrem de riscante și rareori dau o rată de succes de 100%, spun medicii de la Neurochirurgie. Pacientul urmează să fie externat până la finalul acestei săptămâni, iar acasă, la Galați, îl așteaptă soția și cei patru copii.