Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Neagră, amenințată de invazia meduzelor. Legătura nebănuită cu războiul din Ucraina

Apele Mării Negre se confruntă în această perioadă cu o invazie masivă a meduzelor, un fenomen îngrijorător legat de poluarea accentuată și schimbările climatice, dar și de o altă cauză regională.

Unii turiști se tem să intre în mare, în timp ce oamenii de știință trag un semnal de alarmă privind dezechilibrul ecosistemului.

„Sunt atât de multe meduze acum, încât să cazi în apă este chiar mai grav decât să te îneci", avertizează un biolog ucrainean. Specialiștii monitorizează cu îngrijorare această "înflorire" neobișnuită, determinată de mai mulți factori cumulați, arată publicația Presshub.

Distrugerea în iunie a barajului de la Kakhovka, în urma unui atac rusesc, a eliberat în Marea Neagră cantități uriașe de apă poluată și materii organice provenite din rețeaua Niprului. Acest "noroi toxic" a favorizat dezvoltarea algelor microscopice, principala sursă de hrană pentru meduze.

„După distrugerea barajului, suprafețe vaste au fost inundate, inclusiv gropi de gunoi și platforme agricole. Toate reziduurile și substanțele organice au ajuns în mare, provocând o înflorire a algelor și implicit a meduzelor care se hrănesc cu acestea", explică prof. Alexander Ponomarenko de la Universitatea din Dnipro.

Citește și
Intepatura de meduza
Înțepătura de meduză - cum arată și cum se tratează corect. Durerea te-ar putea ucide înaintea veninului

Cele mai răspândite specii sunt redutabilele Aurelia aurita și Rhizostoma pulmo, a cărei înțepătură poate fi extrem de dureroasă. Având puțini dușmani naturali, meduzele se înmulțesc exploziv în perioadele cu ape calde, bogate în nutrienți.

„Creșterea numărului lor indică o poluare catastrofală și un dezechilibru al ecosistemului marin, agravat și de încălzirea globală", atrage atenția prof. Valery Lysenko de la Universitatea Melitopol.

Pe plajele din Odesa, imagini cu tone de meduze aruncate pe țărm au făcut înconjurul rețelelor sociale. Turiștii sunt îngrijorați, iar activitățile recreative de pe litoralul ucrainean au de suferit.

„Poluarea apei și schimbările climatice sunt principalele cauze ale infestărilor cu meduze. Dacă condițiile de temperatură și hrană sunt prielnice, ele se înmulțesc haotic, nefiind controlate de prădători naturali", explică oamenii de știință.

Pentru a ține sub control această amenințare, experții recomandă combaterea poluării și restabilirea echilibrului ecosistemelor Mării Negre, afectate dramatic de conflictul militar. Măsurile de dezmățare și protejarea stocurilor de pești ar putea diminua impactul acestei "invazii de meduze" care îngrijorează întreaga regiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult