Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Malta va fi prima țară din Europa care va legaliza cultivarea și consumul de canabis

Malta va deveni săptămâna aceasta prima țară europeană care va legaliza cultivarea și posesia de canabis pentru uz personal, devansând Luxemburgul, în contextul în care continentul trece printr-un val de schimbări în legislația privind drogurile.

Posesia a până la șapte grame de canabis va fi legală pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, iar cultivarea a până la patru plante de canabis la domiciliu va fi permisă și se va putea stoca până la 50 g de produs uscat.

Un vot în favoarea legislației în parlamentul maltez, marți, va fi urmat de semnarea legii de către președinte, pentru ca aceasta să fie promulgată până la sfârșitul săptămânii, a declarat Owen Bonnici, ministrul responsabil, pentru The Guardian.

Măsura luată de Malta, cel mai mic stat membru al UE, va fi probabil urmată de o reformă în întreaga Europă în 2022. Germania a anunțat recent că intenționează să înființeze o piață reglementată din punct de vedere juridic, după anunțurile făcute de guvernele Elveției, Luxemburgului și Țărilor de Jos. În Italia este planificat un referendum, în timp ce Canada, Mexic și 18 state americane au adoptat deja o legislație similară.

Guvernul Johnson, criticat

În schimb, guvernul britanic al lui Boris Johnson a fost acuzat că a adoptat o abordare de "război împotriva drogurilor" în stilul lui Richard Nixon, după ce și-a menținut abordarea dură față de consumul de canabis și a făcut din sancțiunile penale pentru consumatorii de stupefiante din clasa A un element central al strategiei sale de 10 ani publicate recent.

Citește și
Statul Malawi îl vrea pe Mike Tyson în rolul de ambasador al canabisului
Statul Malawi îl vrea pe Mike Tyson în rolul de ambasador al canabisului

Bonnici a declarat că guvernul Maltei nu dorește să încurajeze consumul de droguri recreaționale, dar că nu există dovezi care să susțină argumentul conform căruia consumul de canabis ar fi în sine o cale de acces la substanțe mai dure.

El a spus: "Există un val de înțelegere acum că abordarea dură împotriva consumatorilor de canabis a fost disproporționată, nedreaptă și a adus multă suferință unor oameni care duc o viață exemplară. Dar faptul că aceștia fac uz personal de canabis îi pune în ghearele criminalității. Mă bucur foarte mult că Malta va fi prima țară care va introduce în lege cuvintele într-o manieră cuprinzătoare, cu o autoritate de reglementare".

Schimbarea de abordare din partea mai multor guverne europene vine ca urmare a deciziei luate de ONU în decembrie anul trecut de a elimina canabisul de pe lista drogurilor desemnate ca fiind potențial generatoare de dependență și periculoase și având o utilizare terapeutică redusă sau inexistentă.

Amenzi mari pentru cei care consumă canabis în fața unui copil

Abordarea malteză urmărește să evite incriminarea oricărui consum de canabis, reglementând în același timp pentru a asigura reducerea riscurilor, a declarat Bonnici.

Posesia a până la 28 de grame va duce la o amendă de 50-100 de euro, dar fără cazier judiciar. Cei cu vârsta sub 18 ani care sunt găsiți în posesie vor merge în fața unei comisii pentru justiție pentru recomandarea unui plan de îngrijire, în loc să fie arestați. Cei care consumă canabis în fața unui copil riscă amenzi cuprinse între 300 și 500 de euro.

În afară de faptul că se va permite oamenilor să cultive plante acasă, deși departe de ochii publicului, va fi legal ca cluburile de canabis fără scop lucrativ să cultive drogul pentru a-l distribui membrilor lor, similar organizațiilor tolerate în Spania și în Țările de Jos.

Numărul de membri ai cluburilor va fi limitat la 500 de persoane și se vor putea distribui doar până la 7 grame pe zi fiecărei persoane, cu un maxim de 50 de grame pe lună. Organizațiile, care nu pot fi situate la mai puțin de 250 de metri de o școală, un club sau un centru de tineret, pot, de asemenea, să distribuie lunar fiecărui membru până la 20 de semințe de canabis.

Bonnici a declarat că guvernul său a purtat o dezbatere îndelungată cu privire la oportunitatea de a introduce controale asupra concentrației de canabis care poate fi cultivat și utilizat, măsurată în funcție de nivelul principalului ingredient psihoactiv, sau care modifică starea de spirit, delta-9-tetrahidrocannabinol (TCH).

Acesta a declarat: "Am purtat o discuție internă uriașă pe această temă. Și am ajuns la concluzia că, dacă [se poate pune] o limită [la puterea canabisului, la nivelul de THC, veți crea o nouă piață pentru piața neagră. Ceea ce trebuie să facem este să educăm oamenii și să îi informăm zi de zi."

Olanda este probabil țara europeană cea mai asociată cu o atitudine relaxată față de consumul de canabis. Cu toate acestea, posesia și comerțul sunt tehnic ilegale în această țară. În schimb, guvernul are o gedoogbeleid, o "politică de toleranță", în cadrul căreia consumul este în mare măsură acceptat în anumite limite. Este planificat un proces în cadrul căruia producția de droguri va fi reglementată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult