Mai mulți angajați ai unor ocoale silvice din Gorj, reținuți într-un dosar ce vizează defrișarea ilegală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pădurarii sunt acuzați că au închis ochii contra unor atenții mai mici sau mai mari pentru că omul de afaceri să poată tăia arbori care nu ar fi trebuit doborâți prea curând. Suspecţii provin de la ocolul silvic Tismana şi de la cel privat din comună învecinată, Peștișani.
Cristina Ciobanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj: "Este vorba despre un şef de ocol silvic din judeţul Gorj, un şef de district din cadrul ocolului silvic, doi ingineri silvici, doi pădurari şi un administrator de fapt al unei societăţi comerciale." Rând pe rând, indivizii au fost aduşi în fata procurorului de caz pentru a fi audiaţi. Niciunul nu a recunoscut că ar fi comis vreo ilegalitate. Procurorii susţin, în schimb, că au probe conform cărora inclusiv şeful ocolului silvic mai primea mici atenţii pentru a închide ochii la neregulile din pădure.
Cristina Ciobanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj: "Acesta în lunile iunie, iulie 2020 a pretins şi primit sume de bani şi alte foloase materiale pentru a nu şi îndeplini corespunzător atribuţiunile de serviciu, pentru a favoriza tăierea şi sustrarea nelegală de material lemnos." Un inginer silvic este acuzat că de doi ani foloseşte o maşină pe care a primit-o drept mită, de la un om de afaceri.
Cristina Ciobanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj: "A primit cu titlu de folosinţă gratuit de la o societatea comercială care exploatează materialul lemnos, din municipiul Tg Jiu, un autoturism, exercitând permanent posesia acestui autoturism, de la data înmatriculării mai 2018 şi până în prezent, în scopul de a nu-şi îndeplini corespunzător atribuţiunile de serviciu".
Pentru şase dintre suspecţi procurorii au cerut arestul la domiciliu.