La ce vârstă se castrează și se sterilizează câinii
Atât în cazul femelelor, cât și în cazul masculilor, operația de castrare și sterilizare previne riscul de apariție al dezechilibrelor hormonale.
Pentru cei care au câini în apartament, castrarea va opri scăpările urinare.
De asemenea, castrarea sau sterilizarea pot reduce agresivitatea animalelor, a spus prof. univ. dr. Mario Codreanu pentru stirileprotv.ro.
Diferența dintre castrare și sterilizareCastrarea sau sterilizarea câinilor este o operație de rutină care se realizează în cabinetului medicului veterinar și presupune îndepărtarea organelor reproducătoare.
Termenul de castrare se folosește în cazul masculilor, iar termenul de sterilizare se folosește în cazul femelelor.
Pentru masculi, operația implică eliminarea testiculelor, iar pentru femele procedura înseamnă îndepărtarea ovarelor. În cazuri rare, se recomandă și îndepărtarea uterului.
Vârsta potrivită pentru sterilizareFiind o intervenție chirurgicală, este important să fie făcută la momentul potrivit.
„Vârsta potrivită pentru sterilizare este între 6-8 în luni. Aceasta este perioada în care maturitatea sexuală devansează maturitatea somatică”, a explicat prof.univ.dr. Mario Codreanu.
Mai exact, sterilizarea se face înaintea primei menstruații.
„Dacă operația se efectuează mai devreme, riscăm să împiedicăm dezvoltarea animalului”, a continuat medicul.
În cazul masculilor, castrarea se face după vârsta de 1 an jumătate sau 2 ani, mai exact, după ce animalul atinge maturitatea somatică.
În cazul animalelor încadrate în clasa gigant cu o greutate între 40-80 de kg, castrarea se va face după vârsta de doi ani.
Ce spune legea despre castrarea și sterilizarea animalelorDe asemenea, potrivit OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării acestora.
Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.