În stațiunile montane se pregătesc pârtiile și instalațiile pentru schi. La ce mega-proiect se lucrează în Sinaia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Antreprenorii ar trebui să-și adapteze oferta, spun specialiștii în turism. Altfel, oaspeții vor petrece sejururi mai scurte la munte, ori vor anula rezervarea dacă nu este suficientă zăpadă.
În Poiana Brașov sunt verificate atent instalațiile care produc zăpada artificială - 166 de lăncii și tunuri, fixe și mobile. Lacul de acumulare care le alimentează cu apă este plin în proporție de 60%. Ar mai fi nevoie și de temperaturi scăzute. În sezonul trecut, instalațiile au funcționat doar 40 de zile.
Și la Sinaia se face revizia instalațiilor, așa că în zilele de luni, marți și miercuri turiștii pot urca pe munte doar cu piciorul sau mașina.
Maria Floricică, reprezentant domeniul schiabil Sinaia: „Lucrăm la câteva spații de servicii în Valea Soarelui și Valea Dorului”.
Deși este devreme pentru o prognoză meteo, aplicațiile de profil estimează că de Crăciun și Revelion vor fi temperaturi pozitive pe Valea Prahovei și la Brașov. În aceste condiții, stațiunile ar trebui să pregătească pentru turiști alte activități.
În Sinaia deja se lucrează la un complex de agrement acvatic, cu piscine acoperite, care ar putea ține ocupați 700 de oameni.
Vlad Oprea, primar Sinaia: „Sezonul de schi este din ce în ce mai scurt. Domeniile schiabile vor rezista doar cele care sunt de la 1.500 de metri în sus”.
Însă nici acest Aquapark nu va fi gata curând. Hotelierii se bizuie pe SPA, petreceri și mâncare, ca și în alți ani.
Mai bine de jumătate din stațiunile de schi din Europa ar putea dispărea, dacă temperatura crește cu 2 grade Celsius, arată un studiu recent.
Multe fac deja eforturi să-și salveze afacerile. La Hautacam, în Pirineii francezi, a fost amenajată o tiroliană, iar în alte locuri sunt montate piste de bob.