Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Imagini rare: cocoș de munte, surprins când atacă un fotograf în munţii Bucovinei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Imagini rare au fost suprinse în munții Bucovinei! Cocoșul de munte, o pasăre protejată prin lege, a fost filmat într-un acces de personalitate, când a vrut să se impună în fața fotografului.

Explicația specialiștilor este cunoscută de admiratorii acestor pasări deosebit de frumoase: în perioada de împerechere, masculii se luptă pentru supremație și își protejează teritoriul. În rest, specia este extrem de retrasă, aproape imposibil de zărit în ascunzișul pădurii.

Cocoșul de munte a fost surprins, în toată splendoarea lui, de un fotograf pasionat de observarea sălbăticiunilor, din zona Sucevei. Pasărea, cu un penaj frumos colorat, a fost văzută în munții Bucovinei, într-o zonă greu accesibilă.

Ornitologii au o explicație pentru acest comportament total dezinhibat: este perioada de împerechere, iar cocoșul de munte, de regulă foarte timid și greu de observat în natură, vrea să se impună în fața altor masculi, și atunci uită de orice spaimă. Ba chiar pasărea poate ataca pe oricine e considerat intrus.

Carmen Gache, expert ornitolog: „Sunt în plină perioadă de formare a perechilor, când masculii devin foarte agresivi. Practic, pasărea o percepe ca pe o agresiune, iar în momentul în care omul se tupilează și capătă o dimensiune mai mică în ochii pasărilor, normal că și masculul îl percepe ca pe un potențial rival și încearcă să îl alunge, inclusiv prin acest comportament agresiv, atac frontal cu picioarele sau cu aripile încearcă să îl alunge.”

Citește și
Deși primăvara se lasă așteptată, berzele s-au întors în țară. Unele păsări au zburat și 11.000 km
Berzele încep să se întoarcă din ţările calde. Unele păsări au zburat și 11.000 km

Perioada de împerechere durează din aprilie și până la începutul lunii iunie, și numai așa cocosul de munte poate fi observat. Specia este periclitată și din cauză că habitatul natural a fost distrus de oameni.

În Romania, populația estimată este de 5.200 de perechi, spun biologii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult