Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ideea genială a doi tineri din Timișoara. Cum ajută patronii de restaurante să facă economii și să reducă risipa alimentară

Your browser doesn't support HTML5 video.

În loc să ajungă la gunoi, mâncarea este vândută la preț redus pe internet, la finalul zilei.

Este ideea unor tineri din Timișoara, care au încheiat contracte cu mai multe restaurante din oraș. Patronii fac economii și reduc astfel risipa alimentară.

Potrivit unui studiu, mii de tone de mâncare sunt risipite zilnic la noi in țară, în timp ce semeni de-ai noștri nu au ce pune pe masă.

Rareş Mara şi Marius Pascu, absolvenţi ai facultăţii de Economie din Timişoara, au pus pe picioare un start-up care ajută restaurantele să vândă mâncarea rămasă la sfârșitul programului, cu aproximativ 60 la sută mai ieftin decât în timpul zilei.

Ideea i-a venit lui Rareş în timpul masterului pe care l-a urmat, timp de 10 luni, în Danemarca. A revenit acasă și, din luna martie, când inceput proiectul, a reușit să convingă 12 patroni de restaurante din Timişoara.

Citește și
Chelnerita
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO

„Am început cu mall-urile, pentru că acolo este risipă mai mare și este și un număr mai mare de oameni”, a explicat Rareș Mara, cofondator Claver Eat.

Ofertele cu mancarea de la finalul zilei sunt postate pe o rețea sociala, iar cei intersesați pot rezerva meniul.

Iar la ora închderii, angajații pregătesc pachetele pe care urmează să le ia fiecare acasă. Tot pentru a reduce risipa de alimente.

„Le oferim personalului să le ia acasă, ducem la părinți, mai avem câteva persoane mai în vârstă care se bucură primind un meniu, o ciurbă, un felul doi”, a declarat un manager de restaurant.

În România, zilnic ajung la gunoi aproximativ 6.000 de tone de alimente. Nu vorbim doar despre restaurante. Si acasa, oamenii cumpără deseori mai mult decat au nevoie.

Putini sunt cei care cumpara doar strictul necesar.

Pana acum, cei doi tineri au vândut la pret redus, în jur de 700 de kg de mâncare, ceea ce inseamna pentru restaurantele implicate o economie estimată la 22 de mii de lei. Proiectul lor a fost finantat cu 5.000 de euro, suma castigata la concurs organizat cu ocazia Flight Festival.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult