Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Gunoaiele din peșteri, lăsate de turiști, sunt curățate cu greu de speologi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Zonele turistice se află în continuare sub asediul deșeurilor aruncate de către turiști şi localnici.

 

Cei care trec pe acolo nu se sinchisesc să arunce mizerii pe malurile râurilor, pe pajiști sau în peșteri. Iar speologii se chinuie apoi să le cureţe, dar cu eforturi foarte mari.

O astfel de acțiune de ecologizare realizată de aceştia a avut loc în cadrul unei campanii de curățenie în Bihor şi se va desfăşura toată luna iunie.

Acțiunile de ecologizare fac parte dintr-o campanie desfăşurată în această lună la nivelul întregului judeţ. Una dintre ele a fost chiar pe Crișul Repede, în zona turistică.

Mircea Mălan - vicepreşedinte C.J. Bihor „În toate colţurile judeţului: în păduri, în cursurile de ape, prin şanţuri, pe câmpii, prin comune şi oraşe, se derulează zeci,(acțiuni de ecologizare, n.r.) în care este implicată întreaga comunitate locală."

Citește și
Apusenii sunt și mai spectaculoși în sezonul de iarnă. Turiștii veniți din toată țara aleg să descopere frumusețea din cătunele ascunse în creierii munților, alături de liniștea așezărilor.
Peisaje de poveste în Apuseni. Casa de Piatră, cătunul ascuns din munți în care mai trăiesc 12 familii

Deși au fost amenajate locuri speciale pentru colectarea deșeurilor, unii trecători sau localnici încă preferă să le arunce în zonele verzi.

Tudorel Rus – speolog: „Ceea ce este foarte grav este faptul că, de multe ori, oamenii, localnicii, aruncă gunoaie în ponoare, după care beau apa din izvoare. Noi mai facem curăţenie. Problema noastră e să nu se mai arunce gunoaie din nou."

De exemplu, la intrarea în Defileul Crișului, după fiecare weekend, primăria locală adună tone de gunoi.

Carmen Ungur - ghid turistic

„Uitaţi-vă la noi, ce este în fata pubelelor, le-o adus primăria, selective. Nu binevoiesc să ia capacul, să-l calce, şi să-l pună corect în pubele. Deci îi dezastru."

„Prima dată noi să fim conştienţi că trebuie să aruncăm într-un loc unde scrie, sunt tomberoane sau unde se aruncă gunoaie. Părerea mea, că noi suntem de vină."

„Chiar ieri am strâns nişte mizerii din râu: pungi, sticle, doze."

Acţiunea de curăţenie a fost, practic, un concurs intre comune, iar cele care se vor dovedi mai vrednice vor fi recompensate cu câte 100.000 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult