Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Grup de cercetători din SUA și Canada: Termenii „bărbat” și „femeie” nu ar trebui folosiți în știință. Care sunt înlocuitorii

Termenii „bărbat” și „femeie” nu ar trebui să fie folosiți în știință pentru că întăresc ideea că sexul este binar, a sugerat un grup de cercetători din Statele Unite și Canada.

„O mare parte din știința occidentală își are rădăcinile în colonialism, supremație albă și patriarhat, iar aceste structuri de putere continuă să pătrundă în cultura noastră științifică”, au scris unii dintre cercetătorii într-un articol publicat în revista Trends in Ecology and Evolution, scrie The Times, citată de Spot Media.

În opinia lor, limbajul folosit de cercetători susține adesea un status quo discriminatoriu, care ar trebui schimbat.

Astfel că, în loc de femeie și bărbat, oamenii de știință recomandă ca biologii să folosească termeni precum „producător de spermatozoizi” sau „producătoare de ovule” pentru a evita consolidarea „viziunilor heteronormative”.

Site-ul web al grupului include o listă cu „primii 24 de termeni dăunători”. Printre aceștia se numără bărbat, femeie, mamă, tată, primitiv, invaziv și „supraviețuirea celui mai adaptat” - despre care ei susțin că este legat de „eugenie, abilitate și darwinism social”.

Citește și
șoferiță beată
O șoferiță beată, dornică de răzbunare, a dat cu mașina peste fostul ei iubit. Femeia a reușit să scape de închisoare | VIDEO

De asemenea, cercetătorilor nu le place nici termenul „știință cetățenească”, despre care susțin că ar putea fi „dăunător pentru cei care nu sunt cetățeni” și care s-ar putea simți excluși. În schimb, ei sugerează „știință participantă sau știință comunitară”.

Citește articolul integral, pe Spot Media.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult