Gospodinele din Ucraina au început mici afaceri cu mâncare tradiţională, în România. Ce preț au preparatele
Your browser doesn't support HTML5 video.
Le vând apoi localnicilor, la preţuri modeste. La Iaşi, trei mămici s-au organizat pe un grup de Facebook, de unde preiau comenzi de la peste 100 de clienţi.
„Mai intai pregătesc conținutul cu zahăr,brânză de vaci, stafide și puțină vanilie. Înainte de asta, în tigaie fac din aluat niște clătite și apoi le împart uniform, în care pun acel conținut și le rotesc”, explică o ucraineancă.
Diana, Elena şi Olya sunt din Odesa şi au ajuns în România acum o lună. Au început să prepare mâncare pentru copiii lor, apoi au fost sfătuite de gazda lor, Simona, să înceapă o mică afacere. „Dacă tot e atât de bun și își doreau să facă ceva să devină autonome, de ce să nu le și vândă. S-au descurcat extraordinar de bine, iar noi le-am încurajat. S-au pregătit cu cutiuțe, cu etichete”, a spus Simona, gazda.
Pentru a face faţă comenzilor, merg zilnic să cumpere ingrediente proaspete, gătesc, apoi ambalează preparatele și le livrează cu autobuzul. „Acolo în Ucraina nu mai avem servicii, avem copii mulți și am fost nevoite să gătim, să facem colțunași. Ușor, ușor am început. Simona ne-a făcut o pagină de Facebook unde postăm informațiile despre noi, foto, filmulețe video unde se poate vedea că le facem manual, sunt gustoase, ne mărim sortimentele, inventăm altele”, a explicat Olya.
Preţul pentru o porţie de mâncare tradiţională ucraineana porneşte de la 26 de lei și poate ajunge la 60 de lei kilogramul. Produsele disponibile sunt anunţate online, cu o seară înainte.