Gospodarii români au pregătit ceaunele și afumătorile pentru Ignat. Porcii au fost sacrificați pentru Crăciun
Your browser doesn't support HTML5 video.
În zonele cu tradiție, astăzi, toată familia se adună în jurul bunătăților. Regele zilei este șoriciul proaspăt și fraged.
Gospodarii din Maramureș spun că dacă porcul este sacrificat în această zi, carnea este mai fragedă iar preparatele proaspete se vor păstra până la Bobotează.
Încă din zori, o familie a chemat în bătătură vecinii pricepuți Însă totul începe cu puțin avânt. După ce animalul este sacrificat, prima dată se alege cu grijă slănina.
Până la pomana porcului, șoriciul se împarte la toţi pofticioșii. Apoi este aleasă carnea pentru cârnați, caltaboș și tobă, dar și pentru răcituri, unde se folosesc picioarele, urechile şi coadă.
Pentru cei care nu au putut ajunge în țară, pomana porcului s-a transmis online.
Și la Întorsura Buzăului, în gospodăriile țărănești, forfota a început de cu zori. Apoi, urmează, desigur, pomana porcului sau...un grătar.
Însă, dincolo de savoarea acestor bunătăți, specialiștii în ingineria alimentelor atrag atenția că unele produse tradiționale de Crăciun ne pot îmbolnăvi foarte ușor dacă nu suntem atenți. Toba, lebărul sau caltaboșul trebuie mâncate repede și nu pot fi păstrate prea multe zile, nici măcar în frigider.
Prof. dr. Petru Alexe, Facultatea de Științ[ și Ingineria Alimentelor Galați> "Este așa de scurt pentru că, în momentul în care acest produs a fost fiert, el a fost eliberat de toate microorganismele pe care le-a avut. Rămâne un mediu disponibil pentru alte microorganisme care există în sala respectivă sau în atmosfera respectivă."
De asemenea, membranele în care sunt făcute aceste preparate delicioase acționează, în lipsa aditivilor, ca o conservă și păstrează bine conținutul. De aceea este bine ca ele să fie cât mai mici.
Reporteri: Adina Timiș, Electra Ghiza, Marius Grama