Fructele exotice pe care încep să le cultive tot mai mulți fermieri români. Ce este asimina
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fructele şi legumele exotice au rodit şi ele, curmale chinezeşti, banana nordului, kiwi, crescute pe pământ românesc. Iar tot mai mulţi fermieri sunt interesaţi că le producă în cantităţi mari.
Sute de oameni au gustat joi primele fructe coapte de kiwi, curmale şi smochine chinezeşti, crescute la noi în ţară, în curtea Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Asimina este unul dintre primele soiuri românești de banana nordului care se cultivă la noi - iar institutele de cercetare vând seminţe şi tulpini, care se pot planta în curte.
Obişnuiţi-vă ca de astăzi să întrebaţi în magazine şi de cartofi dulci de Dăbuleni, nu doar de pepeni. Cartoful dulce românesc este mult mai mare şi bogat în zaharuri sănătoase.
Elena Ciuciuc, cercetător al stațiunii de cercetare Dăbuleni: "O noutate pentru ţara noastră este cartoful dulce, pentru prima dată când se cultivă. Noi am reuşit să realizăm şi tehnologia de cultivare, am reuşit să intrăm şi pe piaţă, în unele supermarketuri."
Suntem într-un an roditor, cu producţii ridicate de roşii, ardei, vinete şi varză.
Adrian Peticilă, Prodecanul Facultății de Horticultură din București: "Struguri de masă, care vor fi mulţi şi struguri de vin - producţie bună, dar şi calitate, pentru că a fost o vară secetoasă în anumite zone şi ştim că asta favorizează acumularea de zahăr în struguri - şi de aici un vin de calitate."
Avem cea mai mare cantitate de cereale pe care am produs-o din 2007 - peste 34 de milioane de tone.