Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Folosirea inteligenței artificiale în economie poate genera un plus de 5% din PIB al României. Fricile angajaților

Your browser doesn't support HTML5 video.

Folosirea inteligenței artificiale în economie poate genera un plus de 5% din Produsul Intern Brut al României, în următorii 10 ani.  

Datele apar într-un raport Google care arată că mai bine de jumătate dintre locurile de muncă actuale vor folosi noile tehnologii, iar asta va crește productivitatea angajaților. Rămân însă și temeri referitoare la pierderea unor locuri de muncă.

Angajat: „Îmbunătățești în primul rând tot ceea ce înseamnă jobul și activitățile de job”. Folosite deocamdată mai mult în viața personală decât în cea profesională, aplicațiile care utilizează inteligența artificială vor deveni instrumente obligatorii la locul de muncă pentru majoritatea angajaților.

Angajată: „Nu toată lumea este deschisă, depinde cum te formezi cât de mult ai puterea de a le concluziona. Sunt adepta, mie îmi place să învăț – eu sunt deschisă la orice fel de noutăți”. Potrivit studiului, inteligența artificială generativă, adică tehnologia care poate crea conținut nou și unic, va atinge 4,5 milioane de locuri de muncă din țara noastră, adică peste 50% din total. Printre cei vizați sunt managerii sau profesorii, care pot folosi tehnologia în procesul de învățare.

40% dintre slujbe însă vor rămâne aproximativ la fel, aici este vorba de îngrijitorii la domiciliu sau de lucrătorii în construcții. În același timp, angajații care au sarcini repetitive vor fi înlocuiți. Cam 4% dintre slujbele actuale.

Citește și
Revoluția AI: Cum tehnologia și investițiile modelază viitorul nostru
Revoluția AI: Cum tehnologia și investițiile modelează viitorul nostru

Ela Moraru, Google România: „Este o trambulină, mai mult de jumătate din joburile de acum vor primi o trambulină care le va îmbunătăți productibilitatea”.

Serviciile financiare, IT și cele profesionale sunt cele mai expuse schimbărilor generate de noile tehnologii. De altfel sunt și sectoarele care înregistrează cele mai mari creșteri în materie de productivitate. Potrivit studiilor, adoptarea inteligentei artificiale va genera un adaos anual de 14-16 miliarde de euro în PIB – indicatorul care reflectă puterea economică a țării.

Kathleen Kavalec, ambasadoare SUA în București: „Business-urile vor fi mai eficiente , dar le va oferi oamenilor mai mult timp să fie creativi, să vină cu soluții noi, să aibă mai mult timp să fie inovativi”.

În România, 4% dintre companii au adoptat cel puțin un tip de tehnologie cu inteligentă artificială în 2023, față de 8% media europeană. Cu toate acestea, 40% dintre întreprinderile din România plănuiesc să investească în procese noi.

Oana Munteanu, director PWC: „Toată lumea are nevoie să se upgradeze din punct de vedere al competențelor. Riscurile țin de evoluțiile demografice și calitatea sistemului educațional, nu sunt niște premise bune într-o lume în care tehnologia evoluează și ai nevoie de competente cognitive, emoționale mai mari”.

O întârziere de 5 ani în adoptare noilor tehnologii poate reduce potențialele câștiguri pentru PIB de la 5% la 1%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult