Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Florile de piatră - cum să îngrijești portulaca și ce să faci ca să obții o explozie de culoare în grădină sau pe balcon

Cunoscută și sub denumirea de „flori de piatră”, planta portulaca încântă privirile cu florile sale vibrante și multicolore.

Portulaca este cultivată cel mai adesea ca plantă anuală. Iată tot ce trebuie să știi despre îngrijirea și nevoile acestei flori pentru a o crește în propria grădină sau în ghivece pe care le poți ține pe balcon și terasă.

Florile de piatră - îngrijire și nevoi

Lumină
- Florile de portulaca necesită soare plin pentru a crește cel mai bine. De fapt, apariția florilor pe plante depinde în mare măsură de condițiile de lumină din grădina ta sau din locul în care le ții, dacă sunt în ghiveci. În zilele însorite, te poți aștepta ca florile plantelor să se deschidă complet și să înceapă să se închidă în jurul apusului. Dacă florile de piatră stau într-un loc cu multă umbră, florile ar putea să rămână închise.

Apă
- Portulaca se descurcă foarte bine în grădini unde are parte de soare din plin. Are o capacitate impresionantă de a rezista perioadelor prelungite de secetă. Totuși, florile de piatră beneficiază de udare regulată pe tot parcursul sezonului de creștere, iar irigarea săptămânală este mai mult decât suficientă. Acordă o atenție deosebită umidității solului pentru a evita udarea excesivă.

Temperatură și umiditate
- Portulaca poate rezista cu ușurință perioadelor prelungite de căldură. Acest lucru le face o alegere ideală pentru paturi și margini în locurile în care multe specii ar putea să se lupte să supraviețuiască. Adaptabilitatea plantei în ceea ce privește umiditatea este foarte apreciată. Planta tolerează atât niveluri scăzute, cât și ridicate de umiditate.

Citește și
splinuța
Splinuța - planta supliment care este cel mai bun aliat din natură împotriva infecțiilor și incontinenței urinare

Sol
- Florile de piatră sunt o alegere bună pentru o gamă largă de tipuri de sol. Deși plantele cultivate în soluri bine amendate produc un frunziș bogat și un număr mare de flori, cele crescute în condiții mai puțin ideale pot de asemenea să prospere. Așteaptă-te ca florile de piatră să performeze bine în soluri nisipoase, stâncoase sau chiar cu fertilitate slabă.

Fertilizator
- Deși portulaca este cel mai frecvent cultivată ca plantă anuală, este considerată a fi o plantă cu nevoi mari de nutrienți. Fertilizarea regulată pe tot parcursul sezonului de creștere ajută la menținerea florilor înflorite și îmbunătățește aspectul general al plantei. Folosește un fertilizator echilibrat solubil în apă pe parcursul verii, aplicat conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Probleme, dăunători și boli - Plantele de portulaca rareori au probleme cu dăunătorii sau bolile, totuși este bine să rămâi vigilent. Dăunătorii comuni pot include melci și limacși care se hrănesc cu frunzișul suculent, precum și afide.

Bolile pot deveni o problemă în condiții de creștere nefavorabile, în special în soluri excesiv umede. Cele mai multe dintre aceste probleme, cum ar fi putregaiul rădăcinilor sau al coroanei, pot fi evitate prin monitorizarea atentă a nivelurilor de umiditate.

Cum să crești portulaca din semințe

Creșterea florilor de piatră din semințe este relativ simplă. Deși începerea semințelor în interior este cea mai comună practică, poți de asemenea să le semeni cu succes direct în paturi pregătite după ce toate șansele de îngheț au trecut în primăvară. Deoarece semințele sunt foarte mici, s-ar putea să vrei să le amesteci cu o mică cantitate de nisip pentru a permite o distribuție mai uniformă. Cu căldură și umiditate constante, semințele de portulaca ar trebui să înceapă să germineze după doar o săptămână de la plantare. Poți să le plantezi în ghivece sau să le așezi în grădină, conform gardeningknowhow.

Tăiere - În ceea ce privește tăierea, plantele de portulaca necesită foarte puțină îngrijire. Nu este necesară tăierea florilor ofilite, deoarece planta este cunoscută pentru faptul că se curăță singură și lasă florile ofilite să cadă singure. Totuși, plantele vor beneficia de o tăiere în mijlocul sezonului de vară. În acest moment, fiecare plantă poate fi tăiată agresiv pentru a reîmprospăta frunzele și a încuraja producția de flori până în toamnă.

Propagarea - Deși plantele de portulaca sunt cel mai frecvent propagate prin semințe, unele specii pot fi multiplicate prin butași. Îndepărtează câteva segmente mici de tulpină. Odată ce au fost curățate de frunzele excesive, plasează butașii într-un mediu umed de înrădăcinare. În condiții ideale, ar trebui să te aștepți ca butașii de portulaca să aibă succes rapid, arătând semne de creștere în doar două săptămâni.

Replantare - Florile de piatră care au depășit containerele sau ghivecele pot fi replantate în ghivece mai mari. Înainte de a începe procesul, udă bine fiecare plantă pentru a reduce stresul la replantare. Fiecare container nou ar trebui să aibă aproximativ de două ori adâncimea și de două ori lățimea ghemului de rădăcini al plantei și să fie umplut cu un amestec de sol de înaltă calitate. Drenajul adecvat este de asemenea esențial. Asigură-te că containerele au cel puțin două sau trei găuri în partea de jos.

Îngrijirea florilor iarna

Dacă vrei să muți florile de piatră în interior, mută containerele înainte de primul îngheț al sezonului. Plantele pot fi apoi așezate lângă o fereastră însorită și menținute calde pe parcursul iernii.

Dacă ai plantat în grădină, va trebui să faci același lucru în primăvară, după ultimul îngheț, aceasta fiind o plantă anuală. Portulaca poate fi cultivată și exclusiv în interior, cu condiția să aibă acces la multă lumină solară. Poți să folosești recipiente care permit drenajul și un amestec de sol de înaltă calitate pentru a ajuta la dezvoltarea sa.

Florile de piatră sunt o alegere excelentă pentru cei care vor plante coloane și ușor de întreținut și care pot supraviețui în condiții de căldură extremă și umiditate variabilă. Cu puțină îngrijire, poți adăuga o notă vibrantă de culoare unui colț însorit al casei tale cum e terasa, balconul sau chiar bucătăria.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult