Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Firmele care montează panouri fotovoltaice nu mai fac față comenzilor. Românii sunt speriați de prețurile la energie

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii sunt tot mai interesați de energia verde, după ce facturile la curent și gaze au explodat. Numărul cererilor înregistrate la firmele care montează panouri foto-voltaice s-a dublat în ultimul an.

Unii își instalează astfel de panouri fotovoltaice pe cheltuiala lor, fără să mai aștepte ajutor de la stat, prin programul „Casa Verde”. Inclusiv companii mari, care au depozite, magazine sau clădiri de birouri aleg această variantă pentru a reduce considerabil cheltuielile cu energia.

Ovidiu Stelea are o casă de 120 de mp, pe care a montat de curând 11 panouri fotovoltaice. Cu ajutorul energiei pe care o produce, şi-a redus cheltuielile lunare la factura de curent cu 50%.

Ovidiu Stelea: „Probabil că după ce se mai încălzeşte vremea, nu o să mai plătesc deloc, pentru că panourile o să producă tot necesarul de curent al casei. Produc 3,4 kw/oră, însă nu poţi să consumi atât, pentru treburile casnice sunt arhisuficienți."

Companiile care se ocupa cu montarea de panouri fotovoltaice primesc tot mai multe comenzi.

Citește și
casa verde
Programul „Casa Verde” va fi reluat după o pauză de doi ani. Când începe depunerea dosarelor

Pavel E. Stan, reprezentant al unei companii de mentenanţă a panourilor fotovoltaice: „Pe partea de rezidenţial, avem oameni ghidaţi de preţul mare la energie. Grija lor principală este: 'Vreau să scap de costul ăsta lunar înalt.'"

Sunt mulţi cei care şi-au montat în ultima perioadă panouri din fonduri proprii, fără să mă apeleze la programul „Casa Verde”. Amortizarea investiţiei se face în 6-7 ani, spun specialiştii din domeniu.

Sergiu Cazarciuc - cofondatorul unei companii de mentenanţă a panourilor fotovoltaice: „Să spunem că pentru o familie de două persoane şi un copil, un sistem între 3-5, sau chiar 7 kw este suficient pentru a face o economie de peste 50%. Dacă fac socoteala, mă costă vreo 900 de euro/kw, ori 7kw, undeva la 6.300 de euro.”

O firmă și-a recuperat un sfert din investiție într-un an

Şi firmele cu depozite, magazine mari sau clădiri de birouri îşi instalează astfel de panouri. Pentru a-și alimenta cu energie un depozit de aproape 3.000 de metri pătrați, o companie și-a montat o instalaţie care produce aproape 500 Kwh pentru care a plătit aproape 370.000 de euro. Însă în primul an, deja și-a recuperat aproape un sfert din sumă.

Laurențiu Brumaru, reprezentant companie soluții energetice avansate: „Pe lângă avantajul financiar la care se uită toată lumea, să nu uităm de flexibilitatea pe care ți-o dă un astfel de sistem, partea de sustenabilitate, scăderea amprentei de carbon și partea de predictibilitate. Ca să fii cât mai puțin afectat de creșteri de prețuri, e bine să-ți implementezi măsuri de eficiență energetică”.

Horia Cardos, directorul unei companii agricole: „Este acum mandatoriu pentru companii care sunt consumatoare de energie în cantităţi medii şi mari, fiindcă preţul energiei este la nivelul la care este astăzi şi nu se întrevăd motive pentru care ar scădea.”

Tocmai pentru a ajunge cât mai rapid la o independență energetică, un deputat a depus un proiect prin care cei care construiesc clădiri nerezidențiale sunt obligaţi să monteze automat sisteme de producere a energiei proprii, astfel încât să-și asigure cel puțin o treime din consum. De altfel, și în PNRR sunt prevăzuți 460 de milioane de euro pentru companiile care reușesc să își producă jumătate din energia pe care o consumă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult