Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul roșiei a strâns multă lume, la Timișoara. Tomata verde e deosebit de dulce, în ciuda aparențelor

Your browser doesn't support HTML5 video.

În zilele călduroase, salata de roșii, preferabil cu brânză, nu lipsește de pe mesele românilor. Chiar dacă mâncăm mai puține tomate, potrivit datelor oficiale, ne putem lăuda cu multe soiuri, cum ar fi cele pestrițe, galbene, ori cu pete negre.

La Timișoara, un festival de profil a adunat, weekendul trecut, diverse sortimente, spre bucuria pofticioșilor.

„Acesta a obținut locul doi la Festivalul Tomatelor de la Bruxelles, în urmă cu patru ani”, explică o producătoare agricolă.

Peste 100 de soiuri de roșii au putut fi degustate la festivalul Părădaiselor, organizat de Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. Un legumicultor din Caraș-Severin se mândrește cu diverse sortimente.

Ovidiu Moatăr, legumicultor: „Este un albengan roșu cu negru, care este foarte cărnos, foarte zemos și are foarte puține semințe. Astea sunt foarte bune în horeca, pentru a le băga la cuptor cu diferite ierburi aromatice”.

Citește și
rosii
A cumpărat roșii de la magazin, iar după o lună a avut un șoc. Ce s-a întâmplat când a pus o tomată la macerat

O producătoare din Timiș a venit la târg cu roșii „inimă de bou”. A primit semințele de la bunica ei și a extins cultura în timp.

„Aici este o tomată în secțiune. În momentul în care o tai, îi vezi striațiile roșii”, explică ea.

Loc a fost și pentru aceste tomate verzi, care par necoapte.

Denisa Pricop, legumicultoare: „Luccky Tiger, un soi deosebit de dulce. Oamenii sunt reticenți în ceea ce privește tomata verde.”

Vizitatorii nu au lipsit, fiind atrași de mirosul și gustul soiurilor expuse.

Cliente: „Sunt diferite de ceea ce am avut noi până acum, din bătrâni”.

(...)

„Foarte interesante la gust, aromate”

Cumpărător: „Asta mi s-a părut un gust foarte interesant, nemaiîntâlnit deocamdată la o roșie”.

Oamenii au putut încerca și preparate cu specific, cum ar fi zeama de părădaici.

Ionică Prohab, producător: „Se folosește puțin ulei, câțiva căței de usturoi, sare și suc de roșii, și, bineînțeles, tăiețeii.”

„Ca la mama acasă. E puțin sărată, așa acrișor”, remarcă un client..

În ultimii patru ani, românii au mâncat mai puține tomate, arată datele INS. Consumul anual a scăzut la noi în țară de la peste 41%, cât a fost în 2020, la aproape 36%, cât a fost în 2022.”

Câteva dintre roșiile expuse sunt în stadiul de cercetare. Le vom vedea pe piață în următorii 5 ani, după ce sunt recunoscute de autorități.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult