Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Festivalul brânzei și al pastramei a avut loc la Bran. Câți bani au plătit turiștii pentru bunătăți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii de oameni au ajuns la Bran unde s-a ținut festivalul anual al brânzei și al pastramei. I-au întâmpinat munți de pastramă, stive de branză, telemea și caș afumat.

Cu așa ofertă bogată trebuie să știm secretul ca să alegem ce-i mai bun. Moda ceaunelor și a plitelor încinse a ajuns și în Capitală, în fața clienților care au vrut o masă în oraș, cu specific tomnatic.

La Bran, pofta s-a încins deodată cu horele învârtite cu spor. Pe grătare și în ceaunele imense, vedeta a fost carnea maturată de vită și oaie. Bucătarii spun că rețeta ideală combină ierburile și mirodeniile cu focul de lemne.

Bucătar: „O fierbem în vin și la final punem bere să o frăgezim”.

20 de lei costa porția de 100 de grame la care mămăligă se adaugă bonus. De altfel, la prețuri nu găsim cifre mai mici de 5. Pastrama 55 kg, telemeaua 60, la fel și burduful.

Citește și
produse tradiționale
Târg cu produse tradiționale la Iași, ”la prețuri acceptabile”: poale-n brâu, plăcinte cu brânză ori sucuri naturale

Unii clienți s au codit și au renunțat.

Bărbat: „N-a avut bani destui”.

Altfel, producătorii știu bine cum să-i ademenească pe clienți.

Bărbat: „O țuică de prună!”

Între timp, bucureștenii au stat la cozi. Și la must, și la grătare, și la dulciuri.

Pentru unii, toamna înseamnă strugurii albi tămâioși, nuci noi cu miezul dulce și must. Alții au nevoie de lucruri mai serioase... pastramă de berbecuț, brânză veche de oaie și un pahar de tulburel. Târgoveții încearcă să-i mulțumească pe toți, ca să deschidă larg portofelele acum, până nu vine frigul.

Pentru un grup de englezi, ceaunele sunt o frântură de istorie. Mai ales pline cu tochituri, tocănițe, ciorbe, fripturi și mămăligi uriașe. Musafirii străini strâng și ei ferm în palmă pahare de vin.

Femeie: „E dulce, îmi place dulce”.

Le prezentăm varianta nefermentată. În Capitală veți găsi toamna-n bucate și în viitoarele weekenduri, în parcul IOR, pe bulevardul Basarabia și la Muzeul Țăranului Român.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult