Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fermierii refuză să mai recolteze pepenii. Prețul care li se oferă pe marfă este mult prea mic

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de tone de pepeni putrezesc pe câmpurile din sudul țării pentru că fermierii refuză să-i mai recolteze. Oamenii spun că prețul care li se oferă pe marfă este prea mic și ar ieși și mai mult în pierdere dacă ar plăti și oameni cu ziua.

Kilogramul de pepeni a ajuns să se vândă cu 20 de bani din cauza producției mari, dar și pentru că au fost mulți fermieri care au mizat pe această cultură influențați de câștigurile de anul trecut.

Pe terenurile fermierilor din Dolj, mii de pepeni au fost lăsăți pradă ciorilor.

„Nu credeam niciodată să rămână această marfă nevalorificată”, spune un fermier.

Și totuși s-a întâmplat, în condițiile în care oamenii nu pot cere mai mult de 20 de bani pe kilogram pentru că toți au cultivat același lucru.

De pe un hectar, un agricultor strânge, în medie, 40 de tone de lubenițe. Cheltuielile cu înființarea culturii și întreținerea ei sunt de 20 de mii de lei. La fiecare hectar, anul acesta, pierderea, spun fermierii, este de 12 mii de lei.

Citește și
fasole
În ultimul deceniu, producția autohtonă de fasole s-a înjumătățit. În magazine se găsește doar marfă de import

Dacă ar mai plăti și oameni care să culeagă pepenii, paguba ar fi și mai mare.

„Nu scot nici măcar 50 la sută investiția”, spune Ștefan Marian, fermier.

Lipsa de viziune și un plan coerent de afaceri i-a adus pe fermieri în această situație. S-au bazat doar pe instinct și nu au făcut o analiză a pieței.

Ștefan Marian a mizat pe faptul că anul trecut kilogramul de pepeni în această perioadă se vindea chiar și cu un leu și a bănuit că așa se va întâmpla și anul acesta. Aceeași gândire au avut-o și alții. Cu terenuri întinse cultivate cu pepeni și o producție peste cea de anul trecut, prețul lubenitelor a scăzut însă mult și le-a dat tuturor planurile peste cap.

„Ca anul acesta acesta nu a fost niciodată. Foarte multă lubeniță. Populația este saturată de pepeni”, spune un alt fermier, Marin Goagă.

Oamenii au investit masiv în culturile de pepeni impulsionați și de autoritățile locale. În Dabuleni, de pildă, li să promis că pepenii vor fi recunoscuți că produs tradițional și toată Europa va începe să cumpere de la ei.

„Fiind recunoscut ca produs tradițional, toți cetățenii membri ai comunității europene în țările europene vor trimite direct la fața locului”, a declarat Nicu Dumitrică, consilider la Primăria Dăbuleni.

Dincolo de promisiuni, autoritățile nu au făcut nimic pentru femieri. Puteau, de exemplu, să pună la dispoziția lor depozite unde oamenii să își ducă recoltele și de unde, mai apoi, să le vândă en-gross.

Sunt însă și fermieri care au reușit să câștige de pe urma pepenilor. Au investit în folie termică și și-au învelit, în primăvară, culturile. Apoi au ieșit primii în piață cu lubenițele. Viorel Mușat, fermier, de pildă, a avut profit 30 de mii de lei de pe un hectar dar a avut un plan și a riscat.

„E vorba de timpurietate. Cam toată lumea a făcut treaba în prima fază. E investiția mai mare, e tunel, sunt arcade, e riscul să le ia gerul”, a transmis Viorel Mușat.

În Dolj au fost cultivate cu pepeni aproape 3.500 de hectare. Fermierii care au ieșit primii cu lubenițele în piață, în iunie, i-au vândut și cu zece lei kilogramul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult