Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Fenomen meteorologic rar: Furtună de zăpadă cu tunete şi fulgere, în vestul statului New York

Un fenomen meteorologic rar a fost observat în vestul statului New York. Buffalo se pregătește de o furtună istorică.  

O furtună de zăpadă cu tunete şi fulgere a avut loc în vestul statului New York, în orașul Buffalo, care se află sub avertizarea unui episod extraordinar de iarnă, scrie CNN și news.ro. 

Sunt prognozate căderi de zăpadă „istorice” de peste 1,5 metri, însoţite de temperaturi foarte scăzute, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

Prognoza arată că în anumite zone din oraș s-ar putea depune 5 centimetri de zăpadă pe oră, ceea ce ar însemna că regiunea va avea parte în doar câteva ore de zăpada pe care o are în mod obişnuit într-o lună.

Aproximativ 6 milioane de persoane din cinci state din zona Marilor Lacuri, de la Wisconsin la New York, se aflau, vineri, sub alertă de ninsoare.

Citește și
vremea
Vremea azi, 4 noiembrie. Prognoza meteo pentru București și restul țării
Fenomen meteorologic rar

Locuitorii din Buffalo au surprins, de asemenea, un fenomen meteorologic rar: ninsoare cu tunete. Astfel de furtuni de iarnă puternice au loc extrem de rar și sunt specifice coastei Atlanticului de Nord. Tot în această regiune au loc și viscole intense şi aşa-zise „cicloane bombă”.

 

Fenomenul rar de furtună cu fulgere şi tunete pe timp de iarnă este explicabil prin instabilitatea atmosferică accentuată, care necesită aer cald.

Acest fenomen este des întâlnit primăvara şi vara și este mai rar în timpul furtunilor de zăpadă din timpul iernii. Mecanismele care stau la baza ninsorii torenţiale sunt aceleaşi ca în cazul furtunilor obişnuite. Este nevoie de o combinaţie de umiditate deasupra suprafeţei Pământului, instabilitate în aer şi un mecanism de curenţi ascendenţi.

Fulgerele asociate cu furtunile de zăpadă sunt mult mai puţin frecvente decât în timpul furtunilor de vară şi sunt, în general, descărcări de la nor la nor, spre deosebire de trăsnete, când descărcarea are loc cu solul.

Mai există o deosebire: zgomotul tunetului pe timpul furtunii de zăpadă nu se aude la fel ca la furtunile obişnuite. Ninsoarea abundentă înăbuşă sunetul, făcându-l să sune mai atenuat, şi nu ca o bubuitură puternică şi răsunătoare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult