FAO: Preţurile alimentelor la nivel mondial au continuat să scadă, în decembrie
Indicele FAO al preţurilor mărfurilor alimentare - care urmează variaţiile cursurilor internaţionale ale unui coş cu produse de bază - a săzut cu 1,9% faţă de noiembrie 2022.
Este vorba despre a noua scădere consecutivă a acestui indice, după creşterea-record înregistrată în martie, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.
Conform FAO, acest indice este, în medie, de 132,4 puncte în decembrie, „cu 1% mai mic decât valoarea sa din urmă cu un an. Însă, în ansamblul lui 2022 (...), indicele este de 143,7 de puncte, cu 14,3% mai mare decât valoarea sa medie din 2021”.
„Este un lucru bun că preţurile mărfurilor alimentare se calmează după doi ani foarte volatili”, salută Máximo Torero, economistu-şef al FAO, care consideră că este primordial „să rămânem atenţi şi să ne concentrăm asupra atenuării insecurităţii alimentare mondiale”.
Indicele preţurilor uleiurilor vegetale - care a scăzut cu 6,7% - antrenează această scădere lunară, conform news.ro și AFP.
El a scăzut la cel mai mic nivel din februarie 2021, iar preţurile uleiurilor de palmier, soia, rapiţă şi floarea-soarelui au scăzut toate în decembrie.
Indicele FAO al preţurilor cerealelor a scăzut cu 1,9% faţă de cel din noiembrie, în urma unei disponibilităţi mai mari a grâului, după recoltele din emisfera sudică şi o scădere a preţurilor mondiale a porumbului.