Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Expert: ”Ashley, găselniță pur românească. A considera așa ceva furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”

Un expert din Iași spune că meteorologia românească prezintă un risc major de decredibilizare după ce România a fost lovită zilele acestea de isteria unui așa-zis ciclon Ashley, care nu există în realitate. Practic, e doar ”o găselniță pur românească”.

Ciclonul Ashley nu există în realitate, este ”o găselniță pur românească” rostogolită în mediul public, iar meteorologia riscă să se decredibilizeze ca știință în ochii oamenilor în condițiile în care ”un episod mai consistent de ploi torențiale” a ajuns să fie prezentat opiniei publice ca ”furtuna ultimilor 20 de ani”, a declarat conf. dr. Lucian Sfîcă.

Pe 26 septembrie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost primul oficial guvernamental care anunța că ”ciclonul Ashley va afecta România”.

”Am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidro-meteorologică din ţară, mai ales în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile”, declara ministrul Fechet, după ședința de Guvern.

Declarația completă a ministrului Fechet despre ciclonul Ashley poate fi citită AICI.

Citește și
Inundaii Galati
Inundații iminente în Galați și Vaslui, județe deja grav afectate de ape. ”Risc semnificativ pentru viața oamenilor” | HARTĂ

Lucian Sfîcâ predă la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este doctor în climatologie din 2009.

Explicațiile expertului ieșean vin pe fondul unei campanii agresive de avertizări și alerte de pericole meteo extreme desfășurate în ultimele zile de către autorități, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Informările asupra pericolelor, prezentate pe baza a numeroase coduri portocalii și roșii de ploi, inundații și vijelii, au venit în contextul inundațiilor recente din județul Galați, soldate cu moartea a șapte oameni, mii de case distruse și alte mii de persoane evacuate.

”Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România”

Alertele repetate ale ISU și ANM s-au rostogolit însă în spațiul public sub forma unei isterii căreia i s-a pus și un nume, ciclonul Ashley, despre care meteorologul Lucian Sfîcă spune că nu a existat în realitate. Este, pur și simplu, ”o găselniță pur românească”, afirmă expertul, care încearcă să găsească și sursa acestui ”Așlei” din România.

”Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic.

În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.

Un ciclon extratropical, specific regiunilor noastre, pentru a fi definit ca atare, trebuie să aibă în centrul său izobare închise (cerc) care să delimiteze valori mici și foarte mici de presiune atmosferică. Atunci când acest lucru se întâmplă sunt indicate pe hartă formațiunile barice de acest fel printr-o literă specifică, funcție de originea hărții (L-low pressure, T-Tiefdruckgebiet, D-depression etc).

În momentul de față doar serviciul meteorologic sârbesc indică mai curajos dezvoltarea unei formațiuni barice ciclonale în regiunea noastră, dar fără ca ea să aibă izobare închise, subliniind posibilitatea de dezvoltare în regiunea noastră a unui ciclon, dar nu și existența lui efectivă în momentul de față”, a scris expertul Lucian Sfîcă pe Meteo Moldova, o pagină de Facebook specializată în meteorologie.

”A considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”

Potrivit meteorologului ieșean, exacerbarea unei ploi oarecare până la statutul de ”furtuna ultimilor 20 de ani” este acum foarte periculoasă, pentru că înseamnă, pur și simplu, că ”meteorologia a murit”.

”Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră - asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) - în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice.

Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni.

Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, își încheie postarea Lucian Sfîcă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult