Echipa României, campioană mondială la degustat vinuri în orb la o competiție din Franţa
În cadrul concursului, echipele - formate din patru degustători şi un antrenor - au degustat în orb şase vinuri roşii şi şase vinuri albe din întreaga lume. Pentru fiecare băutură în parte, echipele trebuiau să identifice soiul, ţara de origine, regiunea, anul de recoltă şi, dacă a fost posibil, producătorul, fiecare dintre criteriile identificate fiind punctate diferit - o performanță care îmbină viteza de reacție, concentrarea și spiritul de echipă.
Competiția, ajunsă la ediţia XI, a fost organizată de cea mai importantă publicaţie de vinuri din Franţa, La Revue de Vin de France. Concursul a avut loc la Château Sainte-Roseline din Provence, reunind pentru prima dată în istoria sa 5 continente și 33 de țări participante.
După un început timid, nimic nu sugera un asemenea deznodământ pentru țara noastră. Echipa României a fost formată din somelierii Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş, Cosmin Udrea, antrenorul echipei fiind pasionatul de vinuri Radu Rizescu.
Echipa României a reușit să obțină o revenire fără precedent la a doua probă a degustării, într-o finală uluitoare împotriva Olandei (108 puncte la 107). Danemarca a obținut 95 de puncta, Franța - 24 de puncte.
Sursa: La Revue de Vin de France
Etichete: Franta , romania , vin , campionatul mondial , degustare
Dată publicare: 14-10-2023 16:43