Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Duminica Floriilor la catolici, luterani şi reformaţi. Ce tradiţii şi obiceiuri se respectă în această zi

Your browser doesn't support HTML5 video.

A fost Duminica Floriilor pentru romano-catolici, sărbătoare care amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus în Ierusalim.

Anul acesta, accesul credincioșilor în biserici a fost permis în puține locuri din țară, în funcție de datele pandemiei, așa că mulți au ascultat slujba în fața lăcașurilor de cult sau acasă, pe internet.

Catolicii din toată lumea sărbătoresc de Florii intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Slujba catolică de Florii de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală a putut fi urmărită dinăuntru de puțini credincioși, cu respectarea distanțării fizice, dar și online și n-a fost singura slujbă transmisa live pe Facebook în această zi sfântă, iar în imagini se văd biserici catolice mai mult goale.

La Timișoara, aflată în carantină, oamenii au putut participa la slujbă în curte, distanțați. Au adus cu ei ramuri de salcie sau flori, pe care le-au luat apoi acasă sfințite, amintind de intrarea Mântuitorului în Ierusalim.

Citește și
ÎPS Teodosie
ÎPS Teodosie, mesaj pentru autorități: "Să nu ne rănească de Sărbători. Să facem Paștele fără restricții"
Ziua Floriilor la catolici. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi  

Bărbat: „Salciile se duc acasă și se păstrează în timpul anului, tot timpul anului și în momentul când este furtună se aprinde câte un firicel și alungă furtuna.”

Reporter: „Cum a fost anul acesta la Sfânta Liturghie?”

Bărbat: „Din păcate, foarte trist, foarte trist, pentru că trebuie să ne ferim."

Deplasarea cetățenilor este permisă în timpul slujbelor de Florii și de Paște, însă nu se pot organiza procesiuni de Florii ca în fircare an.

Nicolae Laus, Episcopia Romano-Catolică Timișoara: „În orașul nostru, Timișoara, sfintele liturghii se vor desfășura doar în exteriorul lăcașelor de cult, în curțile acolo unde există posibilitatea asta și ele vor fi transmise online."

În Târgu Mureș, în schimb, unde rata de infectare e sub 3 la mie, catolicii au putut intra în biserică pentru a sărbători Floriile. Au purtat mască și și-au dezinfectat mâinile la intrare.

Femeie: „Am venit la biserică, apoi mergem acasă și sărbătorim acasă într-un cerc restrâns. E important pentru noi, mai bine zis, e tradiție, pe care am moștenit-o de la părinți."

De Florii, în religia reformată, tinerii care împlinesc 14 ani sunt confirmați în biserică și devin astfel membri cu drepturi depline în comunitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult