Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Două mari spitale din țară, obligate să plătească daune morale după moartea arhitectei Casei Poporului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Spitalul de Urgență Floreasca și Spitalul de Urgență din Timișoara sunt obligate să plătească daune morale, după moartea Ancăi Petrescu, arhitecta Casei Poporului.

Este decizia unei prime instanțe, care a stabilit că arhitecta, grav rănită într-un accident de circulație, a murit și din cauza unor infecții spitalicești luate în timpul internării.

Familia, care ceruse inițial patru milioane de euro, este nemulțumită de suma primită: 175.000 de euro. Sentința a fost însă contestată și de cele două spitale.

Procesul intentat de soțul și de fiicele Ancăi Petrescu a început în 2016, cu acuzații de malpraxis, asta după ce arhitecta Casei Poporului a murit în Spitalul de Urgență Floreasca, în octombrie 2013.

Cu trei luni mai devreme, fusese implicată într-un grav accident de circulație. Inițial, a fost internată pentru câteva zile în Spitalul Județean de Urgență din Timișoara. Ulterior a fost transferată la cererea familiei, la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. Acolo s-a și stins. Potrivit rudelor, ar fi murit cu zile din cauza unei infecții nosocomiale provocată de bacterii luate din cele două spitale.

Citește și
vlad voiculescu
Ministrul Sănătății, despre infecțiile nosocomiale din spitale: "În continuare nu sunt raportate"

După ani și ani de termene și înfățișări, Judecătoria Sectorului 1 a dat câștig de cauză familiei arhitectei Anca Petrescu și a obligat cele două spitale de urgență din Timișoara și București să plătească daune morale, în total 175.000 de euro, așa încât soțul arhitectei ar trebui să primească 75.000 de euro, iar cele două fiice, câte 50.000.

În motivarea sentinței, judecătorul apreciază că cele două spitale ar avea partea lor de vină.

”O cauză a decesului pacientei a constituit-o infecţia cu germeni spitaliceşti multirezistenţi, în concurs cu accidentul rutier şi cu multiplele complicaţii ulterioare. Instanţa reţine că pârâtele Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul de Urgenţă Pius Brânzeu Timişoara pot fi ţinute să răspundă proporţional cu ponderea cauzei imputabile acestora", potrivit Judecătoriei Sectorului 1 București.

Sentința Judecătoriei Sectorului 1 nemulțumește însă pe toată lumea, așa că a fost deja atacată la Tribunal.

Cristina Petrescu, fiica arhitectei, spune că s-a demonstrat că cele două spitale sunt responsabile pentru ceea ce s-a întâmplat și că, deși a trecut atâta timp, au răbdare să meargă până la capăt, oricât ar dura, cinci ani sau 10 ani.

Oficialii spitalelor vizate anunță că vor face declarații publice despre acest caz doar la finalul procesului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult