Donarea de sânge în 2024. Câți bani primește o persoană care donează
Măsura vine pentru a încuraja cât mai mulți oameni să doneze sânge. Ministerul Sănătății a reușit să mobilizeze românii încă din primele zile de lucru ale anului 2024, când centrele de transfuzii din țară au fost pline, semn că măsura i-a făcut pe oameni să meargă să doneze sânge.
Donarea de sânge în 2024, plătită mai bineMarcel Boloș a anunțat că valoarea tichetelor destinate donatorilor de sânge crește în anul 2024. Suma alocată va ajunge la 280 de lei, comparativ cu suma anterioară de 67 de lei.
"Valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge va ajunge la 280 de lei începând cu data de 1 ianuarie 2024. Aceasta este informația pe care am prezentat-o la ultima ediție a programului Fidelis din acest an. Practic, în bugetul pentru anul 2024 se va include finanțare pentru a permite creșterea valorii tichetelor destinate donatorilor de sânge de patru ori, de la 67 de lei la 280 de lei", a explicat Marcel Boloș.
Marcel Boloș a subliniat că această măsură reprezintă o formă de recunoaștere pentru cei care contribuie la salvarea de vieți.
Ulterior, ministrul a oferit și un bilanț al impactului pozitiv al donațiilor. Potrivit acestor date, în 2023 au fost salvate 15.000 de vieți datorită generozității donatorilor.
"Consider că este o modalitate de apreciere pentru cei care aleg să ofere șansa la viață celor aflați în nevoie. Bilanțul impresionant al donatorilor-investitori care s-au implicat în campania 'România are sânge de rocker, acum și de investitor' în 2023 este următorul: 15.000 de vieți salvate și peste 522 de milioane de lei investite", a adăugat ministrul.
Beneficii pentru cei care donează sângeExistă numeroase beneficii asociate donării de sânge, inclusiv consolidarea imunității organismului și reducerea riscului de paralizie și accident vascular cu 30%.
Pe lângă acestea, donatorii români primesc și:
Un set complet de analize.
· Adeverință pentru transport, cu reducere de 50% pe metrou și STB.
· zi liberă plătită de la muncă sau o adeverință pentru școală/facultate.
· Bonuri de masă valabile până la finalul anului.
Drepturile donatorilor includ primirea rezultatelor analizelor de laborator după fiecare donare, inclusiv grupa sanguină, RH, hemoleucograma, glicemia, markerii pentru hepatită și HIV, iar la cerere, o dată pe an, se poate beneficia de un set complet gratuit de analize de biochimie.
Donarea de sânge aduce beneficii pentru sănătatea fizică. Acest lucru poate:
• Reduce stresul
• Îmbunătăți starea ta emoțională
• Aduce beneficii sănătății tale fizice
• Ajuta la eliminarea sentimentelor negative
Donarea regulată de sânge poate scădea rezervele de fier, conform unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că rezervele ridicate de fier din organism cresc riscul de atac de cord.
Cine nu poate dona sângePoate dona sânge orice cetățean român cu domiciliul în România sau oricărui cetățean al Uniunii Europene care își are reședința în România, care se află într-o stare de sănătate bună și care respectă regulile referitoare la recoltarea de sânge total și componente sanguine de origine umană.
Pentru a deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele criterii:
· Vârsta să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani.
· Greutatea să fie peste 50 de kilograme.
· Pulsul să fie regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut.
· Tensiunea arterială sistolică să se situeze între 100 și 180 de mmHg.
· Să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.
· Femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau menstruală.
· Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înainte de donare.
· Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune arterială, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Există anumite boli care exclud donatorii, cum ar fi hepatita de orice tip, tuberculoza, sifilisul, malaria, epilepsia și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcerul, diabetul zaharat, bolile de inimă, cancerul, printre altele.
Înainte de a dona ar trebui să mănânci un mic dejun ușor. E permis să bei ceai sau cafea, dar nu ai voie să fumezi cu o oră înainte și după donare.
De asemenea, trebuie să fii odihnit atunci când donezi sânge.
Există criterii de excludere permanentă și temporară, care includ afecțiuni cardiovasculare, traumatisme craniene, alcoolism cronic, boli psihice, diabet zaharat, tuberculoză, anemie, vaccinări recente, sarcină, alăptare, tratamente dentare, consum de alcool sau medicamente, printre altele.
De asemenea, există criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereză, care includ niveluri scăzute de trombocite, pat vascular necorespunzător, hipocalcemie, tratament cu antiagregante plachetare, corticosteroizi sau anticoagulante.
Găsești AICI toate centrele de donare din România.
Număr mai mare de persoane care doneazăDin 15 ianuarie, cei care doresc să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină București vor trebui să facă programare, întrucât numărul mare de donatori din ultimele zile a impus această decizie.
Această măsură vine în contextul în care valoarea tichetelor pentru donatori a crescut de la 67 lei la 280 lei. Restricții similare au fost impuse și în alte orașe, precum Ploiești, Iași, Craiova, Constanța și Cluj.
Numărul donatorilor de sânge a crescut chiar și de 10 ori la unele centre de transfuzii, după ce tichetele pentru donatori au fost majorate de la 67 de lei la 280 de lei în 2024.
În mod normal, mai puțin de 2% dintre români donează sânge, adică aproximativ 200.000 de oameni.
Însă în acest an, aglomerația în centrele de donare s-a accentuat. Încă din 3 ianuarie, oamenii s-au aliniat la cozi pentru a dona sânge.
În București, în anul 2023, în medie, 170 de persoane intrau zilnic în Centrul de Transfuzie Sanguină. Totuși, numărul donatorilor a fost uneori și dublu în primele zile ale anului 2024.
Și în alte orașe numărul donatorilor s-a dublat, iar unele centre au luat măsura programărilor, ca să nu depășească capacitatea maximă de recoltare.
„Comparativ cu aceleași zile de lucru ale anului precedent, este o creștere undeva în jur de 70%-80%. Pe 4 ianuarie, s-a înregistrat aproape chiar o dublare a numărului de donatori“, a transmis Lucia Grijac, medic primar, consultații donator, Centrul de Transfuzie Sanguină București.