Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperire incredibilă făcută de un jandarm, pe malul Siretului. Este al doilea tezaur găsit în câteva zile la Botoșani

Un jandarm din Botoșani a descoperit o fibulă dacică de aur în timp ce se plimba pe malul Siretului. Este al doilea tezaur găsit în decurs de câteva zile în Botoșani, după ce doi tineri au dezgropat 60 de monede de argint din secolele III-IV î.e.n.  

Un jandarm din Botoșani, căutător de comori în timpul liber, a descoperit o fibulă dacică de aur în timp ce se plimba pe malul râului Siret. Superba bijuterie veche de mii de ani a fost predată Direcției Județene de Cultură, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani.

”Timpul pare să curgă diferit pentru cei pasionați de istorie, iar aceasta este o realitate trăită de plutonierul adjutant Cristian Comănescu, din Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Duminică, 6 octombrie, în timpul unei plimbări pe malul râului Siret, Cristian a făcut o descoperire remarcabilă- o fibulă dacică din aur, care datează dintr-o perioadă îndelungată în trecut”, au scris cei de la IJJ Botoșani.

Citește și
China AI, inteligenta artificiala
China a făcut o descoperire în domeniul inteligenței artificiale. Antrenează un model generativ de AI în mai multe centre

Potrivit acestora, jandarmul este căutător de comori amator autorizat, iar fibula dacică de aur are 11 grame, este într-o stare perfectă și urmează să fie datată de specialiști.

Fibula dacică de aur are 11 grame și se află într-o stare excelentă

”Cristian Comănescu are aproape 18 ani de experiență ca subofițer jandarm, iar în ultimii trei ani, interesul său pentru etnogeneza și istoria poporului român l-a determinat să investească într-un detector de metale, pe care l-a achiziționat legal.

Pentru el, timpul petrecut în natură, în zone cu potențial arheologic, reprezintă nu doar o modalitate de relaxare activă, ci și o oportunitate de a descoperi comori istorice. Fibula descoperită de Cristian cântărește aproximativ 11 grame și se află într-o stare de conservare excelentă.

În dimineața următoare descoperirii, jandarmul a predat-o la Direcția Județeană de Cultură Botoșani, unde va fi analizată de specialiști pentru a se stabili perioada exactă din care provine.

Această fibulă, cunoscută și sub numele de broșă, avea o utilitate practică, fiind folosită pentru a încheia veșmântul, similar unui ac de siguranță. Conform legii 182/2000, toate bunurile arheologice descoperite întâmplător în locuri de interes public devin proprietate publică, iar cei care le găsesc au obligația de a le preda autorităților în termen de 72 de ore”, a mai scris IJJ Botoșani.

”Îl felicităm pe colegul nostru și îi dorim să aibă parte de cât mai multe descoperiri de această natură, care își aduc contribuția la întregirea patrimoniului istoric românesc!”, se încheie postarea jandarmilor botoșăneni.

Fibula dacică de aur este a doua descoperire arheologică spectaculoasă în decurs de doar câteva zile efectuată la Botoșani.

Anterior, doi tineri istorici amatori au găsit într-o pădure 60 de monede de argint din secolele III-IV î.e.n.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult