Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De la ciorbe la tocănițe, mâncarea congelată este tot mai căutată. Însă nutriționiștii nu recomandă astfel de preparate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncarea congelată este tot mai căutată în magazine de cei care nu au timp sau nu vor să stea prea mult în bucătărie.

Dacă acum câțiva ani la raionul de produse congelate găseam doar pizza, plăcinte și legume, astăzi putem cumpăra sarmale, ciorbe și chiar tocănițe semipreparate, care nu mai au nevoie decât de 10 minute de stat în cuptor înainte să fie puse pe masă. Nutriționiștii atrag atenția totuși că nu este bine să mâncăm des astfel de preparate.

Peste 200 de tone de mâncare congelată sunt ambalate în fiecare lună într-o fabrică de lângă București. Frigărui, burgeri, sarmale și tot felul de pachețele cu legume și brânză sunt aproape gata. Mai trebuie doar sa stea putin în cuptor.

Iulian, bucătar: Undeva la 12 minute la cuptor, depinde de produs, la 175, 195 de grade. Ele sunt gata în 10, 12 minute. Sunt produse românești. Gustul copilăriei, cum l-am denumit eu, cașcavalul pane, miniburgerul. Vine gata congelat, cu două sosuri, ketchup, muștar și brânzică la interior.

Petru Dubou, CEO companie de mâncare congelată: Nu mai este un trend. Deja este o confirmare pentru noi că asta este o direcție în care se duce piața. Noi ne ducem atât către consumatorul care poate să fie o familie care nu poate să gătească, dar și către HoReCa. Sub 10 lei pe porție pleacă de la noi. În magazin poate ajunge la 15 lei.

Citește și
mancare
O cantitate mare de mâncare de la restaurante ajunge la gunoi, la final de zi. Soluția propusă de Ministerul Agriculturii

Mai nou, la raionul de congelate din magazine găsim aproape orice. De la ciorbe și până la tot felul de tocănițe. O pungă de orez cu fructe de mare, gata gătit pentru patru persoane costă 50 de lei. Iar tocănițele de cartofi ori pui - 30 de lei. Avântul pe care l-a luat acest sector se vede cel mai bine în supermarketuri.

De la câteva vitrine, mâncarea congelată a ajuns sa aibă propriul ei raion într-un supermarket. În toate frigiderele sunt tot felul de mâncăruri și ingrediente care, după decongelare, sunt foarte ușor de gătit. Găsim de la pizza ori cașcaval pane până la orez cu legume, mâncare de cartofi cu pui și chiar mâncare chinezească.

Foarte căutate sunt și fripturile condimentate, ușor gătite, care după doar 10, 15 minute de stat la cuptor sunt gata de pus pe masă.

Claudia Moise, reprezentantul unuei companii care procesează carne: Am constatat o cerere către cantitățile mici. Monoporții chiar. Produse care se consumă la o masă, maxim două, în funcție de familie. Sunt produse de carne proaspătă care sunt ușor afumate și au un timp foarte redus de gătire, care sunt ambalate într-o cantitate undeva între 300 și 400 de grame.

Mâncarea semipreparată este unul dintre sectoarele industriei alimentare care a crescut cel mai mult în ultimii doi ani. Față de 2021, cererea este mai mare cu 30%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult