Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum să obținem ouăle perfecte pentru masa de Paște. Sfaturi pentru gospodine de la specialiști

Your browser doesn't support HTML5 video.

Joia Marea este o zi de grea încercare în bucătărie pentru că se vopsesc ouăle de Paște. Fiecare gospodină și le dorește colorate uniform, fără defect.

Dar, ca să atingă perfecțiunea, trebuie să țină cont de câteva lucruri, cum ar fi timpul de fierbere sau cât de bine au fost degresate ouăle. Ingineri specializați în chimie alimentară, dar și bucătari, au câteva sfaturi pentru noi.

Alegerea ouălor este foarte importantă. Dar care sunt cele mai rezistente? Și de care se prinde culoarea cel mai bine? Specialiștii în chimie alimentară din Galați ne-au spus ce calități au ouăle, în funcție de culoarea lor naturală.

Prof. dr. Daniela Borda, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor: „Ouăle cu coajă albă sunt mai sensibile decât cele cu coajă colorată, putând crăpa cu mai multă ușurință”.

Urmează fierberea. Între 8 și 10 minute ar fi timpul optim de fierbere, conform manualului specialiștilor din Galați. Și este musai să fie urmate indicațiile producătorului de vopsea. În bucătăriile specializate, ouăle sunt lăsate mai mult la clocot.

Citește și
Friptura de miel
Rețete de friptură de miel. Secrete pentru o masă perfectă de Paște

Adrian Zeglea, bucătar: „Pentru a reuși să se prindă vopseaua perfect pe ou, aproximativ 10-12 minute”.

Iar ca vopseaua să fie și uniformă, fiecare ou este degresat înainte de fierbere. După, ca să aibă luciu, aceste sunt șterse cu ulei.

Și cu toate că în comerț sunt multe tipuri de vopsea, cu coloranți siguri, unele gospodine încearcă și metode inedite de vopsit, cum ar fi, cea cu vin roșu.

Altele, în schimb, vopsesc ouăle de Paște ca pe timpuri. De pildă, cu foi de ceapă. Iar ca ornamente folosesc frunze, care se prind de ou înainte ca acesta să fie pus la fiert.

Gospodină: „E mult mai sănătos. Cu mult mai sănătos”.

În Țara Lăpușului, ouăle încă sunt încondeiate cu ceară. Este nevoie de dibăcie și răbdare. Oul este împărțit în patru, simbol al celor patru anotimpuri, iar în fiecare compartiment sunt desenate modele vechi, precum flori de câmp sau unelte agricole.

Gabriela Filip, meșter popular: „Am făcut și colții de lup, diverse motive geometrice, motivul bradului, pe care le-am preluat de la bătrânii satului”.

La final, în loc de ulei, pentru luciu, ouăle sunt tăvălite pe un pat de slănină.

Și tot din vremuri de demult vin și ritualuri care implică ouăle vopsite. Cum ar fi, în dimineața de Paște, spălatul pe față cu apă dintr-un vas în care am scufundat un ou roșu și o monedă. Se spune că aduce sănătate și noroc. Se mai obișnuiește și ca cei mici să atingă un ou roșu de obraji, tot când se spală.

Specialiștii de la Facultatea de Chimie Alimentară din Galați atrag atenția că indiferent cum le pregătiți, ouăle de Paște trebuie păstrate în frigider și mâncate în cel mult o săptămână.

Reporteri: Marius Grama, Yvette Mîrza, Adina Timiș, Răzvan Dan

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult