Cum să cureți corect solzii de pește. Trucul care îți va ușura munca
Peștele este un aliment foarte versatil și poate fi gătit în multe moduri diferite. În majoritatea rețetelor, o specie similară poate fi înlocuită cu alta, de exemplu poți folosi păstrăv în loc de doradă.
Cum pregătești peștelePeștele se gătește foarte repede, așa că ai grijă să nu îl supra-gătești. Pentru a recunoaște că este gătit, peștele își pierde aspectul translucid și se desface ușor.
O regulă bună de bază este să lași 10 minute pentru fiecare 2,5 cm grosime când gătești peștele.
Deci, pentru a găti la grătar o felie de somon de 2,5 cm în partea cea mai groasă, pur și simplu las-o grătar timp de 5 minute, întoarce și continuă să gătești pentru încă 5 minute. Mărește sau redu timpul de gătit, după necesitate, în funcție de grosimea bucății de pește.
Iată câteva metode de a găti peștele:Poșare. Majoritatea tipurilor de pește pot fi gătite în acest mod. Scufundă peștele în lichid aflat în fierbere ușoară, cum ar fi supă sau lapte și fierbe ușor timp de 5-8 minute, în funcție de grosimea peștelui. Lichidul este ideal pentru utilizare în sosuri și supe.
Când fierbi peștele afumat, pune-l în apă rece nesărată și adu-l la fierbere constantă. Acest lichid va fi sărat și nu poate fi potrivit pentru reutilizare.
La aburi. Peștele mic întreg sau felii este gătit deal în acest mod. Aroma poate fi adăugată folosind diferite lichide de gătit, dar de obicei peștele este condimentat.
Așează-l într-un aparat de gătit cu aburi, acoperă-l bine și gătește-l timp de 10-15 minute, în funcție de grosimea peștelui sau a fileului. Dacă nu ai un aparat de gătit cu aburi, peștele poate fi aburit între două farfurii peste o cratiță cu apă clocotită.
Grătarul este o metodă rapidă și convenabilă de gătit. Potrivit pentru felii sau pește mic întreg. Când gătești pește întreg la grătar, taie-l prin cea mai groasă parte pentru a permite gătirea uniformă.
Unge ușor cu ulei și condimentează peștele sau feliile și, pentru a evita ruperea, nu întoarce mai mult de o dată.
Peștele bogat în uleiuri naturale este potrivit pentru grătar, deoarece uleiurile naturale mențin carnea umedă. Protejează peștele de căldura puternică și de rupere, folosind folie sau suporturi speciale de sârmă.
Coacerea. Toate tipurile de pește pot fi coapte în cuptor. Peștele ar trebui să fie acoperit pentru a preveni uscarea, fie cu un capac, folie sau hârtie pergament.
Poate fi copt cu umplutură, pe un pat de legume, într-o plăcintă sau cu sos de roșii, de exemplu.
Pentru o saramură de pește, sotează sau gătește ușor legumele selectate la grătar sau în tigaie. Adaugă peștele, condimentele și sosul de roșii. Acoperă și lasă la cuptor până când peștele este gătit complet.
Prăjirea este probabil cea mai populară metodă de gătit a peștelui, deși este și cea mai nesănătoasă.
Peștele ar trebui să fie condimentat și ușor tăvălit în făină, mălai sau pesmet înainte de prăjire, pentru a-l proteja și pentru a nu se desface la prăjire. Folosește o combinație de ulei și unt atunci când prăjești pește și întoarce-l doar o dată în timpul gătitului, pentru a evita ruperea.
Solzii de pește - cum se curăță rapidDacă îți place să gătești pește proaspăt, întreg, atunci probabil știi deja că sunt mai multe etape de pregătire până ajungi la gătitul efectiv.
Sunt trei, mai exact: curățarea solzilor, curățarea peștelui și filetarea. Curățarea solzilor se referă la procesul de îndepărtare a solzilor și a peliculei lipicioase de pe pește, curățarea elimină interiorul peștelui, iar filetarea înseamnă că tai carnea peștelui de pe oasele sale.
Fiecare parte a procesului poate părea dificilă (și un pic dezgustătoare), dar de fapt este mai simplă decât crezi.
Peștele este una dintre cele mai ușoare proteine de manevrat și pregătit.
Învață aceste etape pentru curățarea solzilor, curățarea și filetarea unui pește pentru a fi gata de gătit.
Folosind șervetul sau hârtia, ține peștele de coadă deasupra chiuvetei și clătește-l sub apă rece.
Frecționează spatele cuțitului de-a lungul ambelor părți ale peștelui, de la coadă la cap, îndepărtând cât mai mult din pelicula lipicioasă. Acest lucru va face ca peștele să fie mai ușor de ținut în mână în timpul curățării solzilor și filetării, iar apa care curge ajută la desprinderea solzilor.
Acesta este și momentul ideal pentru a îndepărta înotătoarele peștelui. Cu ajutorul foarfecelor de bucătărie, taie simplu înotătoarele cât mai aproape de corp.
Acest lucru va face curățarea solzilor mult mai ușoară, deoarece cuțitul sau instrumentul tău nu se va bloca în înotătoare.
Curățarea solzilor este un proces murdar, așa că poartă un șorț și mănuși de cauciuc pentru a te proteja.
Ține cuțitul în mâna ta dominantă și ține peștele ferm de coadă cu cealaltă mână. Așază partea din spate a cuțitului la un unghi de 45 de grade la baza cozii și scarpină de la coadă la cap pe ambele părți ale peștelui. Solzii vor sări când vei curăța pielea. Întoarce peștele și repetă pe partea cealaltă. După ce peștele a fost curățat de solzi în mod satisfăcător, clătește-l cu apă rece pentru a îndepărta eventualii solzi persistenți de pe corp.
Un truc este să așezi peștele pe masă și să treci marginea unei linguri pe pielea peștelui. Asigură-te că mergi împotriva direcției solzilor; partea interioară a lingurii trebuie să fie îndreptată spre cap și să se deplaseze dinspre coadă. Solzii ar trebui să se desprindă ușor.
Alternativ, există o mulțime de instrumente pe piață care te pot ajuta să cureți rapid solzii de pește, fără prea mult efort sau mizerie. Aceste instrumente se pot cumpăra de pe internet și nici nu costă o avere. Așadar, dacă nu te pricepi să cureți solzi sau nu îți place mizeria pe care o lasă, caută cel mai avangardist gadget și pune-l la treabă.
Cum se păstrează peștele proaspăt cât mai multToți peștii de apă dulce au o carne delicată care începe să se deterioreze înainte ca peștele să moară.
Menținerea peștelui viu cât mai mult timp posibil într-un rezervor cu apă proaspătă sau într-o pungă cu gheață înainte de a-i curăța reprezintă un pas pentru a obține pește cu un gust bun și proaspăt.
După moarte, carnea peștelui se deteriorează rapid dacă peștele nu este manevrat corespunzător. Odată ce a murit, curăță-i intestinele imediat, când este posibil.
Nu permite sucului plin de bacterii din stomac și intestine să atingă carnea peștelui pentru mult timp.
Curățarea peștelui îl face să sângereze: sângele lăsat în carne accelerează deteriorarea. Spală peștele curățat cu apă rece pentru a îndepărta bacteriile, apoi ține-l în gheață sfărâmată pentru a încetini orice creștere bacteriană.
În natură, răcirea peștelui cu gheață este cea mai bună metodă pentru a îi menține prospețimea după ce a fost curățat sau filetat.
Gheața sfărâmată funcționează cel mai bine, deoarece se ambalează mai compact, se răcește mai rapid și menține peștele mai rece decât blocurile de gheață sau sticlele de apă înghețată.
Nu lăsa peștele să stea în apă prea mult timp, chiar și în apă cu gheață.
Odată ce un pește este curățat, imediat pune-l în apă cu gheață. După ce s-a răcit, clătește-l rapid, usucă-l cu un prosop, înfășoară-l în folie alimentară și înconjoară-l cu gheață sfărâmată.
Gheața sfărâmată menține peștele proaspăt pentru cel puțin cinci zile, deși calitatea cărnii se deteriorează ușor în fiecare zi.
Ambalarea pentru frigiderTemperatura majorității frigiderelor este setată la aproximativ 4°C. Cel mai bun mod de a menține peștele în frigider este să reduci termostatul aproape de îngheț, dar acest lucru nu este bun pentru celelalte alimente din frigider, care s-ar putea îngheța de fapt.
O altă opțiune este să înconjori peștele cu gheață sfărâmată. Umple parțial o cuvă cu gheață, înfășoară strâns peștele în folie de plastic și acoperă-l cu gheață, apoi acoperă cuva cu folie de plastic. Golește apa rezultată din topire frecvent, astfel încât peștele să nu se înmoaie în apă.
Răcirea adecvată scade temperatura de depozitare la aproximativ 1°C, ceea ce permite zile suplimentare de depozitare.
Dacă nu ai gheață sfărâmată, șterge peștele cu prosoape de hârtie. Umezește un șervet curat și pune-l în partea de jos a unei cuve sau recipient. Așeză fileurile deasupra și acoperă recipientul cu folie de plastic.
Această metodă menține fileurile destul de reci și umede, dar nu excesiv de ude. Cu această metodă, peștele se păstrează timp de aproximativ 5 zile în întregime și 3 zile filetat.
Din nou, nu ține niciodată peștele într-o pungă de plastic înmuiată în apă și în sucurile de pește predispuse la bacterii.
Carnea de pește își pierde calitatea în congelator prin deshidratare și oxidare. "Arsura de congelare" este un stadiu avansat de deshidratare. Arsura de congelare rezultă din utilizarea unui ambalaj necorespunzător sau a ambalajului necorespunzător.
Dacă ambalajul nu sigilează eficient umiditatea, carnea de pește își pierde umiditatea și devine tare.
Utilizarea unui ambalaj necorespunzător sau neeliminarea aerului din ambalaj înainte de congelare face ca oxigenul să se combine cu grăsimile polinesaturate și uleiurile din carne.
Aceste grăsimi devin râncede în prezența oxigenului. Peștele congelat corespunzător se păstrează bine și își menține aroma timp de câteva luni, deși calitatea se deteriorează progresiv cu cât este păstrat mai mult timp în congelator.